Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Spolupráce ozbrojených sil České republiky

KRAJ – V centru Hradce Králové poměřili své síly členové 43. výsadkového pluku a policejní pořádkové jednotky. 

Cvičení, při kterém měli možnost poměřit své síly vojenští výsadkáři s policejními pořádkaři a zároveň podpořit dlouholetou spolupráci, se uskutečnilo v noci v uplynulých dnech v centru Hradce Králové za jeho běžného provozu. Jednalo se o druhé společné cvičení, nicméně první v těchto unikátních podmínkách.

Pro každou ze zúčastněných stran mělo cvičení v terénu svůj význam. Na ploše cca 12km2 se měli výsadkáři po vlastní ose dostat nepozorovaně z bodu A do bodu B. Cestu jim však ztěžovaly nejen náročné úseky, jako bylo například překonání řeky, ale i všudypřítomné policejní jednotky.

Dvě desítky policistů se dvěma psovody si na výsadkářích pod jednotným velením otestovaly model, „záchyt uprchlého vězně“, se kterým se reálně setkávají. Musely si přitom poradit s rekognoskací terénu a obsazením hlavních bodů poměrně rozsáhlého území s minimem policejních sil. Policisté pořádkové jednotky ke spolupráci přizvali i Leteckou službu Policie České republiky, která odhalovala „uprchlé vězně“ za pomocí dronu.

Mezitím ve štábu velitelé cvičení z řad vojáků a policistů sledovali průběh celé akce, nasazení sil a prostředků, operativní komunikaci, součinnost jednotlivých subjektů, aby následně mohlo dojít k jejímu vyhodnocení. Výcvik byl prospěšný pro obě strany, došlo k výměně informací i vlastní strategie při samotné akci, proto budou  podobná cvičení pokračovat i v budoucnu.

por. Mgr. Lucie Konečná
7.9.2022, 10:00hod

vytisknout  e-mailem