Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Společný česko – německý projekt byl úspěšně zakončen

KRAJ – Projekt potírání kriminality v oblasti komerční osobní i nákladní dopravy v sasko – českém příhraničí byl financován z programu Evropské Unie Interreg VA. 

Dne 9. prosince se uskutečnila závěrečná videokonference k projektu příhraniční spolupráce mezi českými a saskými kolegy, který byl zaměřen na „společné potírání kriminality v oblasti komerční, osobní i nákladní dopravy“. Projekt byl realizován Krajským ředitelstvím Libereckého kraje s partnerem Krajského ředitelství Ústeckého kraje a Leadpartnerem Policejního ředitelství Görlitz.

Samotný projekt odstartoval podpisem kooperační smlouvy mezi řediteli policejních ředitelství v roce 2017 a pokračoval až do současnosti, kdy byly zcela naplněny všechny body navrženého programu. Hlavním přínosem však bylo prohlubování přeshraniční policejní spolupráce všech tří partnerů, a to nejen ve formě výměny profesních zkušeností, ale i zkvalitňováním či získáváním odborných znalostí a dovedností samotných policistů. Ti měli při osobních setkáních možnost navázat nejen přátelské vztahy, ale díky vzájemné kooperace si následně i předávali zkušenosti, které nasbírali za svou služební éru.3

Není však možné nezmínit, že nejvýznamnějším prvkem, který má hmatatelný charakter, se pro policisty stalo speciální vozidlo s kompletních technickým vybavením pro silniční kontroly nejen nákladních automobilů. Samotné vozidlo disponuje sadou vah k provádění nízko-rychlostního kontrolního vážení vozidel, avšak policistům poskytuje i další možnosti, jak kvalitně a centralizovaně odhalovat protiprávní jednání řidičů. Jedná se kupříkladu o techniku odhalující nelegální manipulaci s digitálními tachografy, nebo i kontroly dodržování zákonem stanovených dob nařízeného odpočinku řidičů nákladních vozidel. Policejní ředitelství Görlitz disponuje takto vybavenými vozidly v počtu dvou kusů, na každé jednotlivé ředitelství Libereckého a Ústeckého kraje připadlo jedno z vozidel, a to především k pokrytí co největší příhraniční plochy, kde ke kontrolám dochází. 

„Věřím, že speciální vozidla získaná z projektu budou všem projektovým partnerům dlouho, dobře a spolehlivě sloužit. Dále věřím, že samotný projekt povede k trvalému utužení vzájemné dobré spolupráce projektových partnerů a projekt dojde svého naplnění také dlouhodobým zvýšením bezpečnosti na pozemních komunikacích“, uvedl náměstek ředitele pro vnější službu, Krajského ředitelství Libereckého kraje, plk. Mgr. Pavel Bartoš, MBA.

Celé zakončení daného projektu se tak neslo ve skutečně povznášejícím duchu, neboť je jasným důkazem, že pokud se sejdou lidé, kteří mají společný cíl, učiní vše pro jeho realizaci a nezastaví je ani pandemie Covid – 19, která jim samotnou cestu zkomplikovala.

55

16.12.2021
nprap. Adéla Maňasová
Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem