Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Společně proti kriminalitě

Druhé místo v národním kole Evropské ceny prevence kriminlity 

Městské ředitelství Policie ČR Ostrava získalo další významné ocenění - druhé místo v národním kole soutěže Evropská cena prevence kriminality (ECPA). Ostravský projekt je jediným policejním projektem, který byl porotou oceněn (další dva vítězné projekty byly realizovány civilními subjekty).
Jednání výběrové komise ECPA proběhlo 15. července 2008. Komise posuzovala 13 projektů, osm nominovaných kraji a pět nominovaných krajskými policejními správami. Devět hodnotitelů vybralo vítězný národní projekt s názvem “integrovaný bezpečnostní systém”, realizovaný Městskou policií Zlín.
Ostravské městské ředitelství se umístilo jako druhé v pořadí s projektem “Společně proti krininalitě v Ostravě”. Projekt je zaměřen na řešení problematiky páchání “bagatelní” trestné činnosti, tj. dílčích prvků prevence (kapesní krádeže, krádeže věcí z nákupních vozíků či věcí ponechaných v zaparkovaných vozidlech) a současně řeší problematiku nedostatečné spoluodpovědnosti dotčených subjektů, které mohou trestnou činnost vlastními silami pomáhat snižovat. Komise při hodnocení projektu vzala v úvahu intenzivní spolupráci s obchodními řetězci, obchodními a nákupními centry a dopravním podnikem Ostrava a.s.

Cena ECPA každoročně oceňuje nejlepší evropský projekt na poli prevence kriminality a podporuje výměnu zkušeností dobré praxe v rámci EU na zvolené téma. V letošním roce to byl téma prevence kriminality na veřejných místech. Cílem navrženého projektu musí být snaha o snížení kriminality a z ní plynoucího strachu veřejnosti v rámci daného tématu. Tradici oceňování nejlepších preventivních projektů zahájila v roce 1987 redakční rada holandského časopistu o prevenci kriminlity “SEC”. Poprvé byla cena prevence kriminality (ECPA) udělena v roce 1997 za účasti pouze tří států – Velké Británie, Belgie a Nizozemí. Podobné soutěže probíhají také v Kanadě, USA, Austrálii nebo OSN.

Spolecne proti kriminalitěSpolecne proti kriminalitě

“Společně proti kriminalitě” realizovali ostravští policisté od září roku 2007 do února roku 2008 v obchodních centrech Tesco, Interspar, Laso, Futurum, Kaufland, Avion Shopping park....O aktivitě informovala také některá regionální i celoplošná média. Projekt byl mimořádně inovativní zejména vlastní formou realizace. Ta byla založena na vyvolání dialogu s občany na kontroverzní témata týkající se činnosti policie a opovědnosti jich samotných na stavu bezpečnosti “společného prostoru pro všechny”. Pro vyvolání diskuse byly mj. občanům promítány “šokující” záběry bagatelních trestných činů, opatřené komentáři, které vyjadřovaly nejčastejší myšlenky těch, kteří počínání pachatelů viděli a těch, kteří se vyšetřováním takových trestných činů zabývají.

Ostravské městské ředitelství tak pokračuje ve své enormní úspěšnosti. Již v roce 2007 získalo v soutěži Evropské sítě prevence kriminality třetí místo. Oceněn byl náš projekt “komplexní řešení problematiky domácího násilí v podmínkách Policie ČR v Ostravě”. 

 

O tomto projektu Vás informoval i místní tisk  6.9.2007   7.11.2007    31.1.2008             

Vítězné projekty národního kola soutěže o Evropskou cenu prevence kriminality                    

Fotogalerie zde      

vytisknout  e-mailem