Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společně proti alkoholu

Policie České republiky a Český svaz pivovarů a sladoven spouští druhý ročník společného projektu „Řídím, piju nealko pivo“. 

Slavnostní zahájení druhého ročníku proběhlo 27. června 2012 na tiskové konferenci s názvem „Prázdniny 2012“. Policie ČR byla zastoupena ředitelem služby dopravní policie plk. Ing. Leošem Tržilem, za pivovarníky představili druhý ročník projektu Ing. František Šámal, předseda svazu, a Ing. Martina Ferencová, předsedkyně komise Společenské zodpovědnosti pivovarů.
 
S projektem se mohli řidiči poprvé setkat v loňském roce, kdy byli řidiči, u nichž dopravní kontrola neodhalila požití alkoholu před jízdou, odměněni reprezentanty Českého svazu pivovarů a sladoven samolepkou, alkoholtestrem a nealkoholickým pivem. V roce 2011 bylo takto odměněno celkem 4 681 řidičů.
 
Obdobně bude probíhat i letošní ročník. Do akce se ve všech čtrnácti krajích České republiky zapojí dopravní policisté a výrobci nealkoholických piv. V době od 29. června do 2. září budou společně s policisty na kontrolních stanovištích při dopravně bezpečnostních akcích přítomni promotéři Českého svazu pivovarů a sladoven v modrých vestách, aby odměnili řidiče dodržující zákaz požití alkoholického nápoje před či při jízdě.
 
Projekt „Řídím, piju nealko pivo“ si klade za cíl přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu a co nejvíce snížit riziko dopravních nehod způsobené požitím alkoholického nápoje. Tyto nehody bývají často velmi tragické. Jen za rok 2011 se jednalo o 5 642 nehod, které si vyžádaly 89 lidských životů. Právě tuto nelichotivou statistiku se snaží Policie České republiky a Český svaz pivovarů a sladoven snížit.
 
„Vítáme vše, co může přispět ke zvýšení bezpečnosti na silnici, i kdyby to mělo zachránit jen jediný lidský život,“ uvedl plk. Tržil ve svém vystoupení. Stejně tak zhodnotil společnou spolupráci také předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Ing. Šámal. „Opakování je často nazýváno stereotypem. V tomto případě to však vůbec neplatí. Velice si ceníme spolupráce s Policií ČR a jsme rádi, že i letos můžeme přispět ke zvýšení zodpovědnosti řidičů.“
 
Podrobné informace o projektu najdete na www.ridimpijunealkopivo.cz. Prezentace projektu je v příloze této tiskové zprávy.
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
27. června 2012

vytisknout  e-mailem