Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společné hlídky v zahraničí

Pro maximální bezpečnost našich turistů. 

Čeští policisté opět jeli pomoci našim turistům do Bulharska a Chorvatska.
Policisté budou umístěni už po sedmé v Omiši ve Splitsko-dalmatském regionu a v Šibeniku v Šibensko-kninském regionu. Službu v Chorvatsku nastoupili
1. července. Do konce prázdnin se zde vystřídá osm policistů a policistek ve dvou turnusech, vždy po dvou v jednom kraji.

Policisté budou vykonávat službu na hlavních komunikačních tazích a v letoviscích, kde se předpokládá, že by mohly vzniknout problémy. Cílem je zlepšit komunikaci a spolupráci s našimi turisty, působit preventivně proti páchání trestné činnosti a přestupků, stejně jako zajistit větší dopravní bezpečnost.

V roce 2013 byla Česká republika požádána o vyslání českých policistů také do Bulharska. Bulharské straně jsme rádi vyhověli a jsme připraveni pomoci i letos. K výkonu služby budou vysláni tři policisté do provincie Burgas, města Primorsko. Dvě policistky již mají zkušenost z loňského roku. V letovisku se vystřídají během dvou prázdninových měsíců. Vycestují na základě Protokolu podepsaným Ministerstvem vnitra Bulharské republiky a ministerstvem vnitra České republiky o provádění společných hlídek za účelem ochrany veřejného pořádku a bezpečnosti v letoviscích na území Bulharské republiky během hlavní turistické sezony, který v červnu podepsali ministři vnitra.

Obě země budou usilovat o to, aby práce společných hlídek během hlavní turistické sezony byla užitečná a usnadňovala komunikaci mezi českými turisty a bulharskými policejními orgány. Čeští policisté budou pracovat především s občany českého státu. Již vloni se osvědčila spolupráce s cestovními kancelářemi, kdy většinou poprvé dochází k prvnímu kontaktu mezi policisty a turisty.

V obou zemích platí, že čeští policisté v zahraničí neprovádí služební úkony ani služební zákroky. Naši občané policisty snadno poznají, protože výkon služby budou provádět ve služebním stejnokroji Police ČR. Policisté však nebudou vyzbrojeni služební zbraní ani jinými donucovacími prostředky. Turisté se na ně mohou obrátit se žádostí o pomoc prostřednictvím národních policií navštíveného státu nebo přes linku tísňového volání 112.

 

plk. Ing. Jana Macalíková
vedoucí oddělení tisku a prevence – pověřena zastupováním
 

vytisknout  e-mailem