Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Společné hlídky kontrolovaly cizince

Ústí nad Labem – Česko-německé hlídky sloužily na severu Čech. 

Cizinecká policie v Ústí nad Labem se již mnoho let pravidelně setkává se svými německými protějšky, aby si vzájemně mohli předávat informace o stavu nelegální migrace, převaděčství nebo nových způsobech padělání cestovních dokladů a dohromady o těchto negativních jevech mohli diskutovat. Česko-německá setkání probíhají pravidelně vždy podle aktuální situace v dané oblasti.

Od pondělí 19. září do středy 21. září 2011 čeští cizinečtí policisté hostili své německé kolegy. Tentokrát se setkali pouze specialisté na odhalování padělaných a pozměněných cestovních dokladů. Předali si informace o nových trendech padělání a další zajímavosti týkající se práce s doklady cizích státních příslušníků. Součástí setkání byla i úterní praktická část, kdy sloužili čeští a němečtí policisté ve společné hlídce se speciální technikou, tzv. schengenbusem, aby mohli zkontrolovat cestující v zahraničních autobusech, cizince v osobních automobilech nebo ve vlacích. Hlídky byly rozmístěny ve Vaňově na hlavním tahu z Prahy do Ústí nad Labem nebo na výjezdu z dálnice D8 směrem na Petrovice. Společná hlídka na severu Čech nechyběla ani na hlavních spojích na železnici.

Speciální vozidlo schengenbus disponuje špičkovou technikou, která dokáže rozpoznat sebemenší změny v dokladech. Jako první ale musí napovědět policejní oko, které je natolik vycvičené, že dokáže najít změny pro laiky naprosto nepostřehnutelné. Během úterního dne policisté zkontrolovali desítky takových dokladů cizinců ze všech koutů světa, padělek však žádný neobjevili. Největší úterní oříšek byl pro policisty automobil se čtyřmi Srby a jedním Chorvatem. Předložené osobní doklady nevykazovaly žádný zásah, zato řidičský průkaz jednoho ze Srbů se nezdál být v pořádku a musela nastoupit speciální technika a prověřování v policejních systémech. Policisté po dlouhém zkoumání nakonec doklad cizinci vrátili a napěchované auto se mohlo rozjet za svým cílem. Drobné přestupky podle cizineckého zákona policisté vyřešili pokutami. Příští společné setkání se odehraje na německé půdě.

vytisknout  e-mailem