Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Společné česko-německé a česko-polské policejní hlídky jsou zpět v terénu

KRAJ - Dohlížejí na zelenou hranici a její okolí. 

6
Do česko-polského a česko-německého pohraničí se po vynucené covidové pauze vrátily v tomto týdnu smíšené policejní hlídky. Umožnilo to zlepšení epidemické situace v takzvaném Trojzemí.

V úterý dohlížela na bezpečnost v oblasti Hrádecka a Frýdlantska trojčlenná hlídka složená ze dvou příslušníků naší cizinecké policie a jednoho policisty polské hraniční stráže. V příštím týdnu zase vyrazí smíšená hlídka do Polska. V ní budou sloužit dva policisté pohraniční stráže a jeden český policista. Ve stejném formátu budou kontroly zelené hranice a přilehlých oblastí probíhat jednou týdně zhruba do září. Od  podzimu hlídkovou činnost ještě posílíme.

Stejně budou fungovat i česko-německé hlídky, které za německou stranu doplní policisté z policejního inspektorátu v saském Eberscbachu. Letošní první smíšená hlídka vyrazila ve středu do oblasti Petrovic a Krompachu. Příští týden se přesune k sousedům do Saska.

Působení smíšených hlídek v pohraničí podporuje projekt CBSC, který 19. 8. 2019 schválila Evropská komise. Je koordinovaný německou spolkovou policií se sídlem v Postupimi a Policejní prezídium České republiky je partnerem projektu. Jeho hlavním účelem je efektivnější ochrana vnitřní hranice Schengenského prostoru na česko-polsko-německé hranici zaměřená na zmírnění kriminálních jevů v příhraničí.2

V rámci projektu mimo jiné probíhají jazykové kurzy pro české a německé policisty. Primárním cílem projektu je vytvoření zázemí pro službu smíšených hlídek. K tomuto účelu bude v Libereckém kraji sloužit bývalá celnice v Hrádku nad Nisou. Projekt na obnovu budovy a její přestavbu na služebny se dal do pohybu už v loňském roce. Objekt je v majetku Hrádku nad Nisou. "Dlouho jsme nevěděli, jak co nejužitečněji pro město bývalou celnici využít a na jedné z pracovních schůzek mě tehdejší ředitel Krajského ředitelství policie plk. Mgr. Vladislav Husák navrhnul, že bychom ji mohli využít právě pro tento účel. Slovo dalo slovo a v tuto chvíli jsme už v té fázi realizace myšlenky společné služebny, že máme vyhlášené výběrové řízení na zhotovitele stavby. Projekt je oceněný na 10 milionů korun včetně DPH a finančně ho podpoří i Liberecký kraj", informuje o budoucí společné česko-německé policejní služebně strarosta Hrádku nad Nisou Mgr. Josef Horinka.

Od 1. května letošního roku vzniklo v Hrádku nad Nisou detašované pracoviště oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort, které nově úřaduje v budově vlakového nádraží. Starosta města příchod příslušníků cizinecké policie do města vítá. "Jsem rád, že se do Hrádku vrací další ozbrojená složka, která přispěje k většímu pocitu bezpečí našich občanů."

11. 6. 2021
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem