Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společná operace ve Slovinsku

Do ostrahy Schengenu se zapojí v zahraničí již druhý český kontingent. 

Od začátku listopadu hlídkuje padesát policistů na maďarsko – srbské hranici v okolí města Szeged. Od druhého listopadového týdne se dalších dvacet policistů zapojí do ostrahy hranice také ve Slovinsku. To je v posledních týdnech zasaženo velkou migrační vlnou.

„Na dnešním jednání Vlády České republiky proběhly všechny nezbytné kroky, které umožní výjezd českých policistů. Velvyslanectví České republiky v Lublani zároveň zajistí podpis Obecného ujednání o společné operaci s představiteli Slovinska. To prakticky umožní působení českých policistů ve společných hlídkách na území Slovinska. Jejích hlavním úkolem bude preventivní působení v rizikových oblastech a předcházení trestné činnosti,“ uvedl policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.
Odbor mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezidia ČR intenzivně připravuje vyslání dvacítky policistů. „Jedná se o policisty z různých útvarů Policie ČR, kteří se již přihlásili k vyslání do Maďarska, ale do tohoto kontingentu se díky velkému zájmu policistů nevešli. Jde o jazykově vybavené policisty s několikaletou praxí,“ doplnil policejní prezident.
 
Během tohoto týdne budou vystrojeni a začátkem příštího týdne by již měli být nasazeni ve Slovinsku. Vrátit by se měli před vánočními svátky.
 
por. David Schön
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem