Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

SPEEDMARATHON 2024 – VÝSLEDKY

KRAJ KRÁLOVÉHRADECKÝ – Jak si vedli řidiči při dopravně bezpečností akci? Ani letos nebyli bezchybní. 

V pátek 19. 4. 2024 dopravní policisté v Královéhradeckém kraji zacílili svými radary na téměř 90 kontrolních bodů, které pomáhali ve veřejné anketě Speed Marathonu 2024 vybrat sami občané našeho kraje.  Policejní hlídky po čas trvání této dopravně bezpečností akce postupně vystřídali vybraná stanoviště, na kterých prováděli v různých denních dobách kontroly, v duchu akce zaměřené především na dodržování rychlostních limitů. Při zastavení vozidla ale řidiči museli počítat i s dalšími běžnými kontrolními úkony dopravní hlídky, jako je prověření platnosti řidičského oprávnění, dechová zkouška na alkohol či test na omamné látky, kontrola technické způsobilosti, atd. 

Za dobu akce policisté zkontrolovali přes dvě stovky vozidel a jejich řidičů, z nichž bohužel více než polovina (130 řidičů)  spáchala nějaký dopravní přestupek. V jejich skladbě i letos dominovalo porušení rychlostních limitů, ručičku tachometru nad stanoveným limitem a těžkou nohu na plynu zjistili policisté u 97 řidičů. Překročením nejvyšší povolené rychlosti v obci se provinilo 82 hříšníků, mimo obec  nedodrželo rychlostní limit v daném místě 15 řidičů.  Z toho 94 přestupků vyřídili ženy a muži zákona na místě uložením blokových pokut v celkové výši 190 500 Kč,  zbývající 3 překročení rychlosti oznámili k dalšímu řízení příslušným správním orgánům. 

Dalšími zjištěnými přestupky pak napříklady byly:  nevyhovující technický stav vozidla ve 14 případech, nebezpečný způsob jízdy v 6 případech, ve dvou případech řidiči drželi v ruce za jízdy hovorové zařízení a dvakrát nepoužili bezpečnostní pásy. Také letos policisté bohužel přistihli řidiče za volantem pod vlivem alkoholu, a to dokonce 2, oběma na místě zadrželi řidičský průkaz, zakázali další jízdu a předali je kolegům k dalšímu řízení.

Sečteno a podtrženo - za dobu trvání Speed Marathonu 2024 v Královéhradeckém kraji, policisté zkontrolovali 228 řidičů, přistihli 130 řidičů nerespektujících zákon, a ti dohromady na uložených sakcích na místě zaplatili  223 400 Kč.

Kromě zde uvedeného výčtu prohřešků provinilých motoristů však policisté děkují všem občanům, kteří se svými tipy na kontrolní místa zapoljili do hlasování a v neposlední řadě především všem, kteří na silnicích dodržují zákony, jezdí podle pravidel a řídí se zásadami bezpečné a ohleduplné jízdy, neboť těch byla nepochybně většina.

Na místa, kde se letos měřilo, se můžete podívat zde SPEED MARATHON 2024 - místa měření.

Na srovnání výsledků dopravně bezpečnostní akce s rokem předchozím se můžete podívat tady SPEED MARATHON 2023 v Kálovéhradeckém kraji - výsledky.

kpt. Mgr. Eva Prachařová
koordinátorka prevence
​22. 4. 2024

vytisknout  e-mailem