Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

SPEED MARATHON 2022 v Libereckém kraji

KRAJ - Přestože policisté o dopravní akci i měřených úsecích předem informovali, řada řidičů povolené rychlosti překračovala. 

5Ve čtvrtek 24. března proběhla také v Libereckém kraji dopravně bezpečnostní akce v rámci organizace ROADPOL tzv. SPEED MARATHON, dlouho dopředu avizovaná médii. Výjímečná byla tím, že se do ní zapojili i občané, kteří měli možnost dávat policistům tipy na místa, kde by měla měření rychlosti probíhat. 

Veřejnost mohla o těchto místech hlasovat v období od 1. do 28. února 2022. 

Lidé v Libereckém kraji navrhli celkem 262 míst, kde by podle nich mělo měření probíhat. Vedle těch opodstatněných se objevovaly také humorné tipy, které policisty s měřící technikou směřovaly na kuriózní místa. Jedním takovým bylo například parkoviště Ještědka pod Ještědem nebo dále ulice Pastýřská v Liberci před samotnou budovou Policie, ale například také chodníky kolem liberecké přehrady.  Seriózní tipy v jejich návrzích ale převažovaly a policisté jim za ně touto cestou děkují. Policisté nakonec prováděli měření na 48 místech v kraji, a to na některých i opakovaně. Ostatní tipy využijí během plánovaných dalších akcí v průběhu celého roku. 

Během celodenní akce policisté zkontrolovali v celém kraji celkem 140 řidičů. Ti se dopustili dohromady 126 přestupků proti zákonu o silničním provozu, z nichž celkem ve 121 případech zaplatili na pokutách 68 500 korun.  Dlších 5  přestupků policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Policisté na této dopravní akci  využili  k měření jak  moderní ruční laserové rychloměry, tak i radarové rychloměry zabudované ve služebních vozidlech.

2
Přestože byla akce dlouho dopředu veřejnosti avizovaná, povolenou rychlost porušilo celkem 97 řidičů. Největšího hříšníka zaznamenaly přístroje na Jablonecku, v ulici Podhorská, kde po odečtení tolerance překročil řidič  v obci nejvyšší povolenou rychlost 50 km/h o 46 km/h. Kromě "rychlých" řidičů se objevili i tací, kterým nebránilo nic v tom, aby usedli za volant i se zákazem řízení všech motorových vozidel. Jednoho takového "výtečníka" kontrolovali policisté v odpoledních hodinách na Frýdlantsku.  Na Českolipsku se pro změnu našel jeden řidič, který vyjel do ulic pod vlivem alkoholu.

Další nejčastější prohřešky řidičů:

  • držení telefonu nebo jiného hovorového nebo záznamového zařízení - celkem 7 řidičů
  • nepoužití bezpečnostních pásů - celkem 7 řidičů
  • nevyhovující technický stav vozidla - 3 řidiči
  • dopravní přestupky motocyklistů - 1


25. 3. 2022
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem