Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Speciální výslechová místnost ve Žďáře nad Sázavou

KRAJ VYSOČINA: Město spolufinancovalo projekt sloužící vyslýchaným dětem 

Speciální výslechovou místnost (SVM) pro děti a mladistvé osoby mohou od prosince loňského roku  využívat policisté na Územním odboru Žďár nad Sázavou. Dvě nově zařízené místnosti, výslechová a monitorovací, byly zařízeny a vybaveny díky dotacím  Ministerstva vnitra ČR, za finanční spoluúčasti města Žďáru nad Sázavou a Policie ČR. Celková hodnota projektu činila 268 820 korun. Dotace z ministerstva vnitra činila 205 000 korun, podíl města Žďár nad Sázavou dosáhl částky 23 820 korun. Náklady Krajského ředitelství kraje Vysočina ve výši 30 000 korun se týkaly nezbytných stavebních úprav, krycí výmalby a zabudování jednocestného zrcadla. 
 
Slavnostního otevření se  zúčastnili představitelé všech zainteresovaných subjektů. Náměstek ředitele Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. RNDr. Miloslav Klodner v úvodu poděkoval za vstřícnost ze strany poskytovatelů dotace, neboť bez těchto prostředků a spoluúčasti z rozpočtu města by se projekt nepodařilo zrealizovat. „Jsem velmi rád, že i v současných nelehkých ekonomických podmínkách se v rozpočtu města našly potřebné prostředky. A výsledek stojí za to – místnost, která může začít sloužit svému účelu,“ doplnil. O dobré spolupráci se složkami policie hovořili také oba místostarostové Žďáru nad Sázavou – ing. Jaromír Brychta a Bc. Ladislav Bárta. „S čistým svědomím jsem zvedl ruku pro vyčlenění potřebných finančních prostředků z našeho rozpočtu na tento projekt,“ dodal Ladislav Bárta.
 
Slavnostního otevření se zúčastnila také ředitelka odboru prevence ministerstva vnitra Mgr. Jitka Gjuričová, která ocenila spolupráci mezi samosprávou a policií. Ve svém vystoupení pak shrnula důvody, které před lety vedly k přípravě projektu speciálních výslechových místností. „Specializované výslechové místnosti mohou sloužit nejen k výslechům dětí, ale i výslechu mladých delikventů. Tato možnost je dána zákonem o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a soudnictví ve věcech mládeže. Z účelu zákona vyplývá, že cílem není mladistvé delikventy trestat, ale obnovit narušené sociální vztahy, vytvářet jim podmínky k opětovnému začlenění do rodinného a sociálního prostředí a především předcházet protiprávním činům,“ řekla s tím, že vyšetřovací místnost může být se stejným účelem využita i pro výslech jiných zranitelných obětí, zejména obětí sexuálních trestných činů či obětí domácího násilí.
 
V Kraji Vysočina speciální výslechové místnosti již využívají policisté na dvou územních odborech, od roku 2010 Třebíči a od ledna letošního roku také v Jihlavě. Do konce roku 2012 byla dokončena SVM také na územním odboru v Havlíčkově Brodě. Tato místnost zatím bude chybět na Územním odboru Pelhřimov.
 
Speciální výslechová místnost je určena především dětským obětem trestných činů nebo k výslechům mladistvých rovněž v roli oběti či svědka. Nové prostory se naprosto liší od běžné policejní kanceláře. Připomínají spíše dětský pokojíček, ve kterém by dítě mělo být méně stresováno. Velkým pomocníkem, nejen kriminalistům, je i speciální technika, která umožní šetrnější výslech poškozených. Právě poškozeným by měl být poskytnut i prvek intimity, jelikož výslech bude provádět pouze jedna osoba - vyšetřovatel. Ostatní osoby, které dříve byly přítomny v kanceláři společně s poškozeným, nyní mohou sledovat výslech z monitorovací místnosti. Dítě tak může být ochráněno před negativními vlivy spojeným s vyšetřovacím úkonem. Co možná nejmenší počet osob v místnosti umožní vyšetřovateli navázat s poškozeným lepší kontakt a tím i vzájemnou komunikaci.
 
Monitorovací a výslechová místnost je spojena jednocestným zrcadlem. Díky nově pořízené audio a video technice, tak mohou další zúčastnění, například pracovníci orgánu sociálně právní ochrany dětí, státní zástupce, soudce, psycholog a další, sledovat i poslouchat konkrétní výslech, do kterého mohou prostřednictvím bezdrátového zařízení také vstupovat pokládáním doplňkových dotazů prostřednictvím vyslýchajícího. Nedílnou součástí vybavení výslechové místnosti jsou také didaktické pomůcky, mezi které patří panenky Jája a Pája i postavičky policisty a policistky, které lze využít při navázání kontaktu zejména s menšími dětmi. „Místnost chceme využít k výslechům žen nebo seniorů, kteří se stali obětí násilného trestného činu, zejména domácího násilí,“ upřesnil npor. Mgr. Karel Marek, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality Územního odboru Žďár nad Sázavou.
 
V letošním roce šetřili policisté v regionu Žďár nad Sázavou několik desítek skutků, při kterých by bylo vhodné u obětí speciální výslechovou místnost využít. Trestného činu týrání osoby ve společném obydlí se dopustilo 33 pachatelů, ohrožování výchovy dítěte šetřili policisté ve 26 případech, pohlavní zneužití rovněž ve 26 případech, znásilnění u 24 osob a týrání svěřené osoby ve 13 případech. Obě nové otevřené místnosti tak budou pro zúčastněné velkým přínosem.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
15. leden 2013
 
 
     
 
                                                                                        
 
 
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

SVM ZR 1

SVM ZR 1 

Detailní náhled

SVM ZR 2

SVM ZR 2 

Detailní náhled

SVM ZR 3

SVM ZR 3 

Detailní náhled

SVM ZR 4

SVM ZR 4 

Detailní náhled

SVM ZR 5

SVM ZR 5 

Detailní náhled

SVM ZR 6

SVM ZR 6 

Detailní náhled

SVM ZR 7

SVM ZR 7 

Detailní náhled

SVM ZR 8

SVM ZR 8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem