Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Speciální pořádkové jednotky

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požadovala poskytnutí následujících informací:

„1. Kolik příslušníků Policie České republiky je zařazeno do Speciální pořádkové jednotky?

2. V jakém režimu vykonávají příslušníci Speciální pořádkové jednotky službu?

3. Je příslušníkům Speciální pořádkové jednotky nařizována služební pohotovost?

4. Jaký je způsob nařizování jednotlivých služeb (harmonogram směn, na jaké časové období, v jakém časovém předstihu).

5. Jakým způsobem jsou příslušníci Speciální pořádkové jednotky odměňování za služební pohotovost?

6. Jaké jsou důvody nařizování služební pohotovosti pro Speciální pořádkovou jednotku?

7. Zároveň žádám o poskytnutí relevantních interních aktů, na základě kterých je příslušníkům Speciální pořádkové jednotky nařizována pohotovost. “

Povinný subjekt žádost posoudil a k jednotlivým otázkám žadatelce sdělil následující:

Ad 1.

Počet policistů zařazených ve speciálních pořádkových jednotkách v rámci oslovených útvarů se pohybuje v řádu nižších stovek příslušníků.

Ad 2.

Speciální pořádkové jednotky zajišťují nepřetržitý výkon služby (některé jednotky tak mohou mít výkon služby ve 12. hodinových směnách, některé i ve 24. hodinových směnách).

Ad 3.

Ano, služební pohotovost je policistům speciální pořádkové jednotky nařizována dle § 62 zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, v důležitém zájmu služby, jestliže je dán předpoklad výkonu služby přesčas, a to v případech zajištění plnění některých úkolů, např. při zajištění bezpečnostní akce. Nařízení a schválení služební pohotovosti je plně v gesci ředitele krajského ředitelství policie, který s ohledem na velikost, rizikovost akce či personální stav rozhodne, zda bude služební pohotovost nařízena či nikoliv.

Ad 4.

Plán služeb se zpracovává zpravidla 14 dní před začátkem nového měsíce, na období 1 měsíce. Vyžaduje-li si to bezpečnostní situace či nenadálá změna personální situace, na útvaru může být plán služby změněn i 24 hodin před nástupem do služby (vizte § 53 zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů).

Ad 5.

Příslušníci speciální pořádkové jednotky jsou za služební pohotovost odměňování podle § 126 zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.

Ad 6.

Vizte bod 3. Jedná o případy změny bezpečnostní situace, mimořádných úkolů, případně zajištění opatření ve smyslu závazného pokynu policejního prezidenta č. 130/2020, o zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti.

Ad 7.

Jedná se o pokyn policejního prezidenta č. 130/2020, o zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti, případně též o pokyn policejního prezidenta č. 241/2014, o časovém plánování. Oba zmíněné interní akty řízení (včetně jejich příloh) povinný subjekt žadatelce poskytl.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 9. 9. 2022

vytisknout  e-mailem