Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Speciální pořádková jednotka v Ústeckém kraji vznikne

Policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy společně s plk. Mgr. Vladislavem Husákem navštívili hejtmanku Ústeckého kraje Mgr. Janu Vaňhovou. 

Hlavním bodem jednání bylo pozastavení realizace vytvoření Speciální pořádkové jednotky v Ústeckém kraji. Policejní prezident v úvodu jednání seznámil Mgr. Vaňhovou s finanční situací související s vázáním finančních prostředků. Vzhledem k tomu, že bylo vládou Policii České republiky zavázáno přes 800 milionů Kč, musely být přehodnoceny investice, které byly určeny k druhé fázi tvorby Speciální pořádkové jednotky. „Vytvoření této jednotky je mojí prioritou, a proto jsem přesunul možné prostředky z rozpočtu policie na jeho zdárné dokončení“ uvedl policejní prezident a dodal: „snažil jsem se najít maximum prostředků na další, byť menší krok k vybudování jednotky.“ V této souvislosti upozornil, že vázáním jiných investic, jako je např. obnova vozového parku nebo nákup ochranných obleků pro pyrotechniky, bylo pro realizaci projektu vyvázáno 30 milionů Kč. O další rozvázání 29 milionů Kč, které jsou potřebné pro kompletní vznik jednotky, požádá ministra vnitra. „Ještě dnes vypravím materiály na Ministerstvo vnitra, které jsou potřebné pro vznik jednotky a zároveň žádost o vyvázání potřebných peněz na kompletní realizaci projektu.“
 

Od 1. dubna bude v rámci Speciální pořádkové jednotky působit 50 policistů, kteří byli přeřazeni z jiných policejních oddělení Ústeckého kraje. Uvolněná místa budou obsazena místech novými policisty. Podle představ policejního prezidenta by měla pořádková jednotka ještě v letošním roce dosáhnout na hranici 100 policistů. „Chci nadále pokračovat ve výběru nových policistů v tomto kraji, abychom doplnili chybějící policisty na místech, která opustili z důvodu přeřazení do jednotky“ ujistil policejní prezident veřejnost na tiskové konferenci.
 

Policejní prezident poděkoval hejtmance Ústeckého kraje Mgr. Vaňhové o stálou podporu, zejména v oblasti vybavení, kterou každoročně věnuje Krajskému ředitelství Ústeckého kraje. Hejtmanka Ústeckého kraje navíc přislíbila pro letošní rok další podporu ze strany Krajského úřadu. „Pro letošní rok bylo pro Ústeckou policii zakoupeno velkokapacitní vozidlo a mohu přislíbit ještě další finanční dotaci“, uvedla hejtmanka a dodala: „budu žádat premiéra a ministra vnitra o řešení této situace.“ Policejní prezident i hejtmanka Ústeckého kraje se shodli, že by bylo velkým rizikem pozastavit realizaci jednotky. „V minulosti jsme se přesvědčili, že zastavení budování jednotky v minulých letech, se nám vymstilo“ upřesnil policejní prezident.
 

plk. Mgr. Pavla Kopecká
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
 

vytisknout  e-mailem