Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Speciální náramky: komu mohou barmani nalít

Policisté předali majiteli diskotéky v Modré věži v Boskovicích speciální pásky, které odliší mladistvé návštěvníky. Ti nesmí pít alkohol. 

Blanensko - V sobotu 6. prosince 2008 policisté z blanenského okresního policejního ředitelství předali majiteli diskotéky Modrá věž v Boskovicích speciální modré a bílé pásky určené jako náramky na ruku pro návštěvníky tohoto zařízení. Díky barevnému odlišení pásek bude možné odlišit účastníky diskotéky straší a mladší osmnácti let. Tímto krokem odstartovala preventivní akce Policie České republiky s názvem ALKOHOL.
    Tato preventivní akce reaguje na ne příliš optimistické výsledky množství kontrolních akcí zaměřených na kontrolu dodržování zákona č. 379/2005 Sb. ve vytipovaných restauračních a pohostinských zařízeních, barech a diskotékách v posledních několika měsících. Tyto kontroly jsou zaměřeny na dodržování zákazu prodávat nebo podávat alkoholické nápoje osobám mladším 18 let.
   Jen na poslední z těchto kontrol v noci z 28. listopadu na 29. listopadu v osmi restauracích a diskotékách na Blanensku bylo zjištěno dvanáct mladistých pod vlivem alkoholu, nejvyšší naměřená hodnota činila 1,41 promile. Ve třech případech policisté předali podnapilé mladistvé zákonným zástupcům. Množství mladistvých pod vlivem alkoholu bylo zjištěno i při dalších kontrolních akcích.
    Policisté se proto rozhodli využít i preventivní činnosti, která by mohla pomoci mladistvé a nezletilé uchránit před pitím alkoholu. Díky modrým a bílým páskům, které bude provozovatel diskotéky rozdávat na vstupu, bude během celého večera možné identifikovat stáří příchozích. Barmani tak bez větších problémů budou moci rozpoznat, komu mohou či nemohou podat alkoholický nápoj. Pásek by tak měl částečně přispět k ochraně jak barmana, tak i jeho zaměstnavatele před případnými sankcemi, které hrozí při zjištění, že nalili alkoholický nápoj mladšímu osmnácti let. Mladistvým zase bude díky označení pásky ztíženo dostat se k alkoholickým nápojům.
    Cílem akce je tuto možnost představit, vyzkoušet a případně inspirovat majitele a provozovatele podobných zařízení na Blanensku k podobnému postupu.
    Preventivní akce ALKOHOL se uskutečnila kromě Blanenska i v dalších částech Jihomoravského kraje.                                                                                 
                                                                                       
                                                                                      
 
 
Výsledky kontrol dodržování zákona 379/2005 na teritoriu Okresního ředitelství PČR v Blansku
Datum
Mladistvých pod vlivem alkoholu
Nejvyšší naměřená hodnota
Výše uložených pokut celkem
29. listopadu
12
1,41 promile
1.100,-
2. listopadu
17
1,35
1. 500,-
1. listopadu
12
1,31
1. 300,-
26. července
13
1,83
500,-
 
Pozn.: hodnota přes 1,00 promile – stav vylučující způsobilost
 
 
Co říká zákon?
§ 12 zákona 379/2005 Sb. upravuje zákaz prodeje nebo podávání alkoholických nápojů a povinnosti osob prodávajících alkoholické nápoje
Konkrétně se zde stanoví, že se zakazuje prodávat nebo podávat alkoholické nápoje osobám mladším osmnácti let, a také na všech akcích určených osobám mladším 18 let.
K naplnění tohoto účelu zákona je v §14 zákona stanovena provozovateli povinnost na místech prodeje alkoholických nápojů umístit pro kupujícího zjevně viditelný text zákazu prodeje osobám mladším 18 let. Text přitom musí být pořízen v českém jazyce černými tiskacími písmeny na bílém podkladě a velikosti písma nejméně 5 cm.
Provozovatel se podle § 24 dopustí správního deliktu tím, že na sledovaném úseku poruší zákaz týkající se prodeje a podávání alkoholického nápoje stanovený tímto zákonem. Pokud je provozovatelem fyzická osoba, hrozí mu sankce formou pokuty do 50 tisíc korun nebo zákaz činnosti až na dva roky. Pokud je provozovatelem právnická osoba, je horní hranice pokuty až 500 tisíc korun a zákaz činnosti také až na dva roky.  
§30 zákona 200/1990 o přestupcích označuje za přestupek jednání toho, kdo m.j. prodá, podá nebo jinak umožní požití alkoholického nápoje osobě mladší 18 let a osobě, o níž lze mít pochybnosti, zda splňuje podmínku věku. Za tento přestupek je stanovena pokuta do výše 3.000,- Kč.
6.12.2008 - Pásky pro mladistvé.jpg 6.12.2008 - Pásky pro mladistvé.jpg
6.12.2008 - Pásky pro mladistvé.jpg 6.12.2008 - Pásky pro mladistvé.jpg

vytisknout  e-mailem