Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Speciální kontrola měření emisí vozidel

KRAJ – Policisté se zaměřili na technický stav vozidel. 

Dne 3. května 2024 se uskutečnila na území Libereckého kraje celorepubliková speciální kontrola měření emisí vozidel. Cílem této akce je příznivě ovlivnit stav a množství tvorby škodlivých emisí produkovaných výfukovými plyny spalovacích motorů motorových vozidel, které nesplňují příslušné normy a zároveň musí být úplné, nepoškozené a funkční. Policisté spolupracovali s Centrem služeb pro silniční dopravu a všechna kontrolní stanoviště se nacházela v blízkosti stanic technické kontroly.

Dopravní policisté zkontrolovali celkem 24 vozidel a zjistili 11 přestupků v dopravě. Policisté ve spolupráci s MEJ CSPSD (Mobilní expertní jednotky Centra služeb pro silniční dopravu) provedli měření emisí u osmi vozidel, kdy u šesti vozidel zjistili závady v emisním systému vozidla. Na základě měření vystavili technici těmto vozidlům doklad o provedené technické silniční kontrole pro závady typu „B“ – vážné závady, kdy tímto zároveň vyslovili omezení používání vozidla. Provozovatelé vozidel mají 30 dnů na opravu a přistavení vozidel na technickou prohlídku, jinak dojde ke ztrátě technické způsobilosti vozidel.

Zároveň dva řidiči nepoužili bezpečnostní pás nebo zádržný systém a u třech vozidel policisté zjistili jiné závady v technickém stavu.

V rámci kontroly policisté uložili celkem 9 pokut v celkové částce 11 000 Kč a 2 přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu.

V obdobných akcích budou policisté v průběhu roku i nadále pokračovat. 


6. 5. 2024
nprap. Libor Barták
preventista KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem