Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Specializovaný tým TOXI

Toxi tým

Specializovaný pracovní tým Toxi byl zřízen dne 1. září 2001 rozkazem ředitele Policie ČR správy Východočeského kraje. Impulsem k jeho zřízení byl vzrůstající celosvětový trend distribuce a užívání drog, dále snižování věkové hranice konzumentů drog a v neposlední řadě měla na zahájení činnosti týmu značný vliv i analýza a vyhodnocení drogové scény na teritoriu východních Čech.

Hlavním úkolem a zároveň cílem, který byl Toxi týmu dán, bylo eliminovat činnost dealerů drog a tím v maximální míře zamezit přísunu drog na území Východočeského kraje a zároveň snížit jejich dostupnost zejména pro mladou generaci. Dalším úkolem je odhalovat nelegální laboratoře na výrobu drog a v souladu se zákonem postihovat pachatele této trestné činnosti, pro společnost velmi nebezpečné.

Při zakládání Toxi týmu bylo využito i zkušeností, které byly získány při činnosti obdobného týmu, založeného na teritoriu města Ostravy, který zde fungoval několik let. Vzhledem k těmto zkušenostem a k provedené analýze bylo přistoupeno k vyčlenění pracovníků služby kriminální policie a vyšetřování z každého okresního ředitelství a správy Východočeského kraje, kteří byli pověření pouze prací v tomto Toxi týmu. V návaznosti na tyto operativní složky byla zřízena i analytická a preventivně informační skupina.

Přítomnost analytické skupiny je opodstatněná a nesporná. Je totiž nutné si uvědomit, že tato trestná činnost nezná hranic nejen okresů ale i krajů a států a hlavním úkolem analytické skupiny je sběr, soustředění informací a jejich následná kvalitní analýza, která významnou měrou napomáhá operativním pracovníkům při odhalování pachatelů této trestné činnosti.
O tom, že činnost Toxi týmu není zaměřena jen na represi vypovídá i to, že součástí týmu je i preventivné informační skupina, které hlavním úkolem je vytváření preventivně informačních projektů a akcí, které dávají široké veřejnosti, dětmi předškolního věku počínaje a dospělými konče, podrobné informace o nebezpečnosti užívání drog.
K zefektivnění činnosti Toxi týmu v loňském roce přispělo zřízení expozitury Národní protidrogové centrály v Hradci Králové. Tato expozitura má za úkol rozpracovávat drogovou trestnou činnost velkého rozsahu a v návaznosti na zahraničí. Vzhledem k tomu, že expozitura NPC byla vytvořena z bývalých pracovníků Toxi týmu nedošlo k problémům v komunikaci a součinnosti mezi jednotlivými složkami. Zároveň je také nutno podotknout, že vytvořením Toxi týmu došlo k podstatnému zlepšení komunikace mezi ostatními složkami Policie ČR a dalšími subjekty zabývajícími se drogovou problematikou.

Zároveň je nutno uvést, že práce Toxi týmu je jako ostatně všechna policejní práce založena na systematické operativní, usilovné, doslova mravenčí práci, jejíž výsledkem je značné množství zrealizovaných akcí, pachatelů ve vazbě a výkonu trestu a neposlední řadě i množství zajištěných drog.
Na úplný závěr uvádíme, že objasňování drogové trestné činnosti by se nikdy nemělo stát jen statistickým čárkováním, jak je někdy zvykem, ale mělo by být zaměřeno na odkrytí celé struktury drogového prostředí - jen tímto způsobem se dají ochránit před nebezpečím drog další a další dnes ještě zdravé děti, které jsou příštími možnými obětmi. A to je podle našeho názoru nejdůležitější. 
 

vytisknout  e-mailem