Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Spadla klec

Falešný detektiv dopaden 

     Policisté z oddělení hospodářské kriminality, Služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie ČR Mělník, od září loňského roku pátrali po, tehdy třiačtyřicetiletém muži z Tachovska, který se na území celé ČR dopouštěl pokračující trestné činnosti. Osoba pod hlavičkou detektivní agentury WEST, nabízela, zejména zemědělským družstvům nebo dalším společnostem, služby v oblasti zajištění majetku. Jednalo se o ochranu majetku firem, např. pohonných hmot, zemědělských produktů a dalšího zboží. Za tyto služby muž dopředu inkasoval zálohu ve výši zpravidla 10.000,- Kč. Poté co mu byly peníze vyplaceny, služby neprovedl a dalšímu kontaktu s poškozenými se vyhýbal.
     V té době policisté evidovali zhruba 20 podobných případů, ke kterým došlo na území celé ČR. Po muži bylo vyhlášeno celostátní pátrání a to i z důvodů, že koncem listopadu 2009 nabyl právní moci rozsudek, na základě kterého měl muž nastoupit výkon trestu odnětí svobody. Tento trest mu byl uložen za předchozí obdobnou trestnou činnost. Nástupu trestu se muž vyhýbal. V rámci opatření směřujících k zadržení tohoto pachatele informovali policisté cestou médií spoluobčany o trestním jednání podezřelého a zároveň žádali širokou veřejnost o spolupráci při pátrání po osobě.
      Dne 6. dubna 2010 byl muž v dopoledních hodinách zadržen v katastru obce Hostivice, okres Praha – západ, a to policisty z odboru pátrání, Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, Policejního prezidia ČR. Stalo se tak krátce poté, co se pokusil o spáchání dalšího trestného činu. Muž byl následně policisty eskortován do věznice, kde si bude odpykávat předešlý trest. Policejní vyšetřovatel ze služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie ČR Mělník, proti muži téhož dne zahájil trestní stíhání pro pokračující zločin podvodu, spáchaného dílem dokonaným a dílem ve stádiu pokusu, za který v jeho případě hrozí trestní sazba v rozpětí od dvou do osmi let.
      Do současné doby bylo policisty zadokumentováno osmatřicet skutků podvodného jednání, při kterých poškodil přes padesát fyzických nebo právnických osob a způsobil škodu ve výši 538.000,- Kč. Je pravděpodobné, že během tohoto šetření se přihlásí policistům další podvedení a výše škody tak naroste.
 
 

vytisknout  e-mailem