Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Spadla klec

BRNO: Kriminalisté objasnili sérii devětapadesáti případů vloupání do různých objektů.  

Pěkný kus práce mají za sebou kriminalisté z 10. oddělení obecné kriminality, kterým se v těchto dnech podařilo objasnit sérii případů vloupání do různých objektů v rámci Jihomoravského kraje. Podezřelými jsou osmatřicetiletý muž a šestadvacetiletá žena, kteří mají dohromady na svědomí devětapadesát skutků se škodou dva milióny korun.
 
Do rodinných domů, bytů, kanceláří či prodejen se dvojice vloupávala v některých případech společně, jindy samostatně, a to od ledna letošního roku. Žena většinou hlídala venku a muž se pohyboval v objektu. Brali peníze, elektroniku, oblečení i potraviny a další věci, které lze jakýmkoliv způsobem zpeněžit.
 
Například v březnu se muž samostatně násilným způsobem vloupal do bytu v Kohoutovicích, odkud si odnesl starožitný obraz, pamětní minci, dvě televize, notebook a bundu. Majitelům tak způsobil škodu čtyřicet tisíc korun.
 
O drzosti zloděje svědčí také případ z února, kdy se vloupal do domu v Komárově, odkud odcizil mimo jiné šest kilo instantní kávy, deset kilo instantní čokolády, deset kilo cukru a na odvoz věcí mu posloužilo vozidlo Ford Mondeo, od kterého si jednoduše vzal klíče i doklady. Celková škoda v tomto případě je bezmála tři sta tisíc korun. Obdobných případů, kdy odcizil i vozidlo, bylo více.
 
Dvojice navštívila také pekárnu v areálu fakultní nemocnice, kde vzala trezor s finanční hotovostí více než padesát tisíc korun a cukrovinky za dalších pět tisíc korun.
 
Ovšem asi nejzajímavější je činnost zloděje v Mikulově, kde se během jedné noci vloupal do čtyř restaurací, dvaceti sklepů a jednoho obchodu.
 
Podezřelý muž má také kromě krádeží na svědomí i řízení motorového vozidla pod vlivem drog. Kriminalisté ho obvinili ze sedmi trestných činů, a to krádež, poškození cizí věci, porušování domovní svobody, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ohrožení pod vlivem návykové látky, neoprávněné užívání cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Hrozí mu až osmileté vězení.
 
Pozadu nezůstává ani jeho pomocnice, která si vyslechla obvinění z krádeže, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a hrozí ji až pět let za mřížemi.
 
por. Andrea Straková

vytisknout  e-mailem