Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Spadla klec

ŠUMPERSKO - Firemní peníze účetní léta "cedila" přes své vlastní účty 

Nekalé praktiky 60leté účetní, která pracovala pro společnost na Šumpersku, skončily po velmi obsáhlé fázi prověřování všech okolností případu sdělením obvinění z trestného činu podvodu.

Jak kriminalisté zjistili, řešila žena své finanční problémy vskutku netradičním způsobem. Vypomáhat si měla penězi společnosti, v níž působila jako hlavní ekonomka a účetní. V období zhruba pěti let měla podle kriminalistů v minimálně 150 případech několika způsoby získávat peníze společnosti pro vlastní potřebu. Zdaleka nejoblíbenější u ní byla změna bankovní účtu dodavatele při zavádění přijatých faktur do účetního systému. Toto číslo zaměnila za číslo bankovního účtu své osoby a platby přijala na svůj účet. Dále potom v účetním systému vytvářela ve skutečnosti neexistující přeplatky, které si opět nechala zasílat na své bankovní účty a stejně tak si na svoje účty směřovala přeplatky skutečně existující. Nápaditost jí nescházela, pro tyto operace měla k dispozici 9 bankovních účtů na svoje jméno, na které si za celé zjištěné období nechala přeposlat přes 5 200 000 korun, aby je nějakou dobu pozdržela a mohla s nimi volně disponovat. Důvodem byla snaha o přechodné vyřešení její špatné finanční situace.  Většinu takto „vypůjčených“ peněz následně dodavatelům ze svých účtů uhradila, avšak částku přesahující 400.000 Kč si ponechala pro svoji potřebu.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obviněné ženě podle trestního zákoníku mimo jiné až pětiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
19. května 2020

vytisknout  e-mailem