Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Spadla klec

LITOMĚŘICKO – Hbitý lapka čelí obvinění… 

Od poloviny měsíce října tohoto roku zaměstnával policisty hbitý lapka, který měl být zaměřen na návštěvníky nákupních center nejen na Litoměřicku, ale i v jiných městech našeho kraje. Jeho propracovanou legendou měla být žádost o rozměnění peněz, s kterou oslovoval nakupující na parkovištích u obchodů. Zatímco oslovení občané ve snaze pomoci hledali drobné, on měl využít jejich nepozornosti, v nestřeženém okamžiku sáhnout do jejich peněženky a přivlastnit si jejich finanční hotovost a v některých případech i platební karty. Uvedeného jednání se měl dopouštět i přes to, že byl v posledních třech letech za obdobnou majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen a potrestán.
Policisté evidují minimálně deset oznámení výše uvedené trestné činnosti se škodou vyčíslenou na 24 tisíc korun.
Devětadvacetiletý cizinec již si převzal obvinění pro trestný čin krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě soudem uznané viny hrozí obviněnému až tříletý trest odnětí svobody.

Upozorňujeme občany, aby při nákupech, obzvláště těch předvánočních, byli opravdu obezřetní. Kromě kapsářů se můžete setkat také s řadou nepoctivců, kterým jde především o vaše finance. Vyhledávají místa, kde se pohybuje větší množství lidí a využívají jejich nepozornosti. Nekalou činnost mají předem dobře nacvičenou a často pracují ve skupinách.
Věnujte pozornost svému okolí a svá zavazadla mějte neustále pod kontrolou. Snažte se chovat tak, abyste se nestali obětí nepoctivců.

Vždy buďte všímaví ke svému okolí, naše lhostejnost zlodějům nahrává. Pokud uvidíte nějaké podezřelé jednání, zavolejte Policii ČR na linku 158. Nebuďte lhostejní, nikdy nevíte, kdy všímavost druhých může pomoci právě vám!

13. prosince 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem