Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Spadla klec

ŠUMPERK - Policisté dopadli dvojici žhářů, kteří zapalovali kontejnery na tříděný odpad. Vědí také, kdo stojí za výhružným telefonátem o uložení nástražného výbušného systému na šumperském vlakovém nádraží. 

První případy zahoření kontejnerů na tříděný odpad se začaly objevovat na sklonku loňského roku. Během měsíce policisté i hasiči vyjeli k celkem osmi případům požárů kontejnerů, při nichž vznikla škoda za více než 30 tisíc korun. V jednom případě vznikla v důsledku žáru také drobná škoda na odstaveném vozidle.

Žhářské útoky má podle kriminalistů na svědomí 30letá žena a její o 12 let starší přítel, oba ze Šumperska. Papírový odpad v kontejnerech měli zapalovat pomocí zapalovače vždy v nočních nebo brzkých ranních hodinách na různých místech v Šumperku, především v ulici 8. května a blízkém okolí. Co přesně dvojici, kterou kriminalisté v těchto dnech obvinili z trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci, vedlo, je předmětem dalšího šetření. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obviněnému muži podle trestního zákoníku mimo jiné až dvouletý trest odnětí svobody. O něco hůř je na tom jeho partnerka. Té totiž kvůli předchozí trestné činnosti hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

Nejedná se však o jediný ženin prohřešek. Vyslechla si také sdělení obvinění z trestného činu šíření poplašné zprávy. Jak vyšlo najevo, stála loni v říjnu také za výhružným telefonátem na tísňovou linku policie, ve kterém sdělila, že je na šumperském vlakovém nádraží uložena bomba. Následovala záchranná opatření všech složek integrovaného záchranného systému, při nichž byla provedena evakuace osob. Žádný nástražný výbušný systém bezpečností akce tehdy neodhalila a provoz na nádraží tak mohl být po zhruba dvou hodinách plně obnoven. Vzhledem k tomu, že žena již v minulosti byla za tentýž trestný čin opakovaně odsouzena, hrozí jí, v případě uznání viny a odsouzení, až pětiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
27. února 2020

vytisknout  e-mailem