Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Soutěž prvosledových hlídek

Prvosledové hlídky ze všech krajských ředitelství soutěžily již po šesté v Koutech nad Desnou. 

Na konci května se v rámci 25. ročníku soutěže Rallye Rejvíz uskutečnil také již 6. ročník soutěže prvosledových hlídek s mezinárodní účastí. Za každé ze čtrnácti krajských ředitelství Policie ČR se zúčastnily celkem dvě prvosledové hlídky a dorazily také soutěžit dvě hlídky ze Slovenska a jedna z Polska, které v průběhu dne řešily několik různých modelových situací, například s ozbrojeným a nebezpečným pachatelem či noční pátrání po ztraceném dítěti. Do většiny modelových situací byla zakomponována i zdravotnická záchranná služba, která v rámci jednotlivých situací pomáhala a ošetřovala zraněné.  Němečtí kolegové v letošním roce zatím nezávodili.

  • Česílko – Policisté přijíždí na místo, kde se v blízkosti ostrůvku uprostřed rybníka nachází na raftu 1 osoba, která nereaguje a dvě malé děti, které pláčou a prosí o pomoc. 
  • Batman – Hlídka přijíždí na místo, kdy muži, který volal na tísňovou linku je špatně a má bolest na prsou. Po vstupu do úzké chodby vidí hlídka muže a ozývá se výstřel. Velitel hlídky policie je mrtev a syn nemocného muže zavírá dveře, zamyká se v místnosti s oknem a dále nekomunikuje.
  • Unicorn - Hlídka se vrací z výjezdu a je svědkem vážné dopravní nehody 2 vozidel. Na místě je zraněno několik osob.
  • Jordán - Zásah v domku, kdy na zemi v koupelně leží starší osoba, která nereaguje. V domku se nachází karma.
  • Dětský den – Jízda zručnosti.
  • Frankie - V objektu školy se nachází aktivní střelec, který však již neútočí, na přístupových cestách je ovšem několik zraněných,  a ti potřebují akutní péči.
  • Barborka - Po asistenci u domácího porodu, porodní asistentka (Dula) utekla z bytu, když viděla, že se jedná o komplikovaný porod. Rodička je zhroucena a  policejní hlídku odchytí sousedka, která žádá hlídku o pomoc.
  • Akvabelo – Policisté při příjezdu na místo události zjistí, že muž nedýchá a je potřeba mu poskytnout resuscitaci do příjezdu ZZS, která má dojezd až za cca 15 min.
  • Opičák – Hlídka/ hlídky mají informace o dlouhodobých neshodách mezi partnery, kteří mají v bytě malého kojence. Po opětovném napadení žena utíká z bytu na ulici, avšak dítě nechala v bytě. Muž se domáhá návratu své družky a vyhrožuje usmrcením dítěte podřezáním, nebo vyhozením z okna.
  • Indiana Jones – Policisté pátrají v nepřístupném terénu v oblasti kolem Koutů nad Desnou po ztraceném muži.

Za každý provedený zásah byli policisté ohodnoceni specialisty a instruktory Policie ČR.

Na prvním místě  se umístila a nejlépe všechny modelové situace zvládla prvosledová hlídka z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Na druhém místě skončila prvosledová hlídka z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje a na  třetím místě se umístila prvosledová hlídka z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. 

Ocenění ovšem patří všem účastníkům Rallye Rejvíz 2022, kteří s maximálním nasazením a profesionalitou zvládli náročné situace a úkoly.

První náměstek policejního prezidenta genmjr. Tomáš Lerch a ředitel Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR plk. Petr Sehnoutka v průběhu závodu podpořili svou přímou účastí všechny soutěžící a popřáli jim mnoho úspěchů.

Díky tomuto rozsáhlému cvičení si policisté měli možnost vyzkoušet situace, do kterých se mohou během své každodenní služby kdykoliv dostat a především získat nové zkušenosti a poznatky pro jejich další práci.

28. května 2022
kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR

vytisknout  e-mailem