Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Soutěž "Cena nejlepší praxe"

Severomoravské projekty obsadily 2. a 3. místo v „Ceně nejlepší praxe“.  

                                                                                                        
Krajské ředitelství policie Severomoravského kraje si připsalo další úspěch. Projekt Územního odboru Karviná obsadil 2. místo a projekt krajského ředitelství obsadil 3. místo v soutěži „Cena nejlepší praxe“. Výsledky soutěže byly včera slavnostně vyhlášeny v Praze v na Policejním prezidiu ČR.
 
Soutěž „Cena nejlepší praxe“ je soutěží projektů příslušníků a zaměstnanců Policie ČR. Realizuje se v rámci celé policie a je iniciativou vedení policie. Cílem je podpora inovativního jednání, systematické identifikace a sdílení nejlepších praxí poskytovaných služeb v působnosti policie.
 
Tak jako každá jiná soutěž i tato měla svá předem definovaná pravidla. Mohly být přihlašovány projekty, které měřitelným či hodnotitelným způsobem zlepšují (rozvíjí) jakoukoli činnost policie, vzájemné vazby či návaznosti jednotlivých činností policie, definují (upřesňují) procesy policejní služby, případně obsahují způsoby řešení některé identifikované oblasti pro zlepšení. Přezkoumání zaslaných projektů a zpracování hodnocení leželo na bedrech komise. Výsledky poté členové komise předložili organizátorovi (oddělení strategického plánování a řízení kvality Policejního prezidia ČR). Po konečném sestavení pořadí následovalo slavnostní vyhlášení výsledků.
 
 Vítězné projekty byly představeny včera na slavnostním vyhlášení v Praze za účasti policejního prezidenta genmjr. Oldřicha Martinů, náměstka policejního prezidenta pro ekonomiku plk. Ing. Bc. Jiřího Nováka a dalších osob. Autoři vítězných projektů převzali ocenění z rukou právě policejního prezidenta. Severní Morava se v žádném případě neztratila, naopak, obsadila 2. a 3. místo. Nyní blíže k projektům.
 
2. místo: projekt Územního odboru Karviná
 

cena nej praxe 2. místo.jpg

Projekt karvinské policie pod názvem Mítink s občany aneb jak řešit místní problémy na místní úrovni se zapojením široké věřejnosti v duchu filozofie Community policing byl připraven na začátku roku 2008 a v první polovině roku už byl uskutečňován. Ukázalo se, že projekt je úspěšný a je vnímán příznivě nejen činiteli samospráv, ale zejména samotnými občany. Proto i v letošním roce nadále pokračuje.
Jedná se o dialog policie s veřejnosti a samosprávou netradičním způsobem tzv. face to face. Tímto způsobem nabízí konkrétní řešení na místní úrovni s aktivním zapojením veřejnosti a samosprávy do společného vyřešení problému v oblastech veřejného pořádku a BESIP.
Impulsem ke vzniku projektu bylo hledání vhodné formy, která by vedla k trvalému, efektivnímu a otevřenému dialogu. Prohloubení součinnosti mezi policií a jejími partnery, zvýšení spokojenosti s prací policie a zlepšení vnímání kvality policejní služby. To vše v duchu filozofie Community policing.
Cílem projektu je pozitivní vnímání široké veřejnosti policie ve všech jejich aspektech, zejména ve spolupráci a každodenních kontaktech řadových policistů s občany. K dosažení velmi dobrých výsledků je potřebné, aby dialogy byly přirozené, profesionální a empatické. Karvinská policie usiluje být otevřená, komunikativní a transparentní vůči „svým“ občanům. Ale i samotní občané by měli pochopit spoluzodpovědnost za bezpečnost, majetek a zdraví.
 
Začátky a postupná realizace projektu
V loňském roce se karvinští policisté dohodli s představiteli statutárního města Havířov na společném setkání s občany. Byla vybrána problémová lokalita, a to část Šumbark. Zpočátku oboustranně vládla obava, zda na takový mítink budou občané reagovat a přijdou. V den „D“ se do připravené tělocvičny místní základní školy dostavili zástupci statutárního města, městské policie, Policie České republiky a dalších složek. A přišli samozřejmě i občané,  bylo jich více než sto. Ukázalo se, že takové setkání je úspěšné a je příznivě vnímáno nejen činiteli samospráv, ale zejména samotnými občany.
Z této zkušenosti vznikl projekt pod výstižným názvem Mítink s občany aneb jak řešit místní problémy na místní úrovni se zapojením široké veřejnosti v duchu filozofie Community policing. Došlo k postupné realizaci projektu v  dalších městech a obcích na Karvinsku. Vzhledem k pestrému složení iniciátorů setkání se tak občané zajímali nejen o svou vlastní bezpečnost, ale otázky kladli i zástupcům jiných složek.
Dotazy kladené na policii zodpověděl přímo na místě vedoucí Územního odboru Karviná, po případě jeho podřízení, kteří jsou za daný problém zodpovědní. Veřejně byli představeni policisté „okrskáři“, kteří jsou do daných lokalit veleni, řeší zde problémy, nebo se snaží jim podle své místní a osobní znalosti předcházet.
Účastníci mítinku jsou informováni o možnostech a způsobech ochrany před trestnou činností, se kterou se mohou setkat. Diskutují dále, jak stále vylepšovat bezpečí ve městě či obci. Strážci zákona zároveň přijímají cenné názory, nápady či připomínky k vyřešení problémů v oblastech veřejného pořádku a bezpečnosti silničního provozu.
 
3. místo: projekt Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje
 
Vynikající 3. místo v silné konkurenci projektů obsadil projekt Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje „Katalog standardů pro hodnocení policistů a zaměstnanců“. 
cena nej praxe 3. místo 2.jpg
Co se pod názvem projektu, ve zkratce „Standardy hodnocení“, skrývá? Policie, jako každá jiná velká organizace, má stanovený způsob hodnocení policistů a zaměstnanců. Vzhledem k velkému množství hodnotitelů a hodnocených je zajištění objektivního a nezpochybnitelného hodnocení poměrně složité. Podstatou projektu je sjednocení a zjednodušení aplikace hodnocení, to vše při zachování možnosti operativní reakce na změny v prioritách policie a krajského ředitelství. Jinak řečeno, je cílem dosažení jednotného, objektivního a nezpochybnitelného hodnocení za pomocí vytvořeného katalogu. Ten obsahuje prioritní standardy k jednotlivým služebním a pracovním místům podle jejích skutečné náplně práce. Nemůže se již stát, že například u tiskových mluvčích nebude prioritní oblastí pro jejich hodnocení – komunikace nebo u vedoucího příslušníka organizační schopnosti.
 
 

cena nej praxe 3. místo.jpg

Samotná práce na projektu nebyl vůbec lehký úkol, od myšlenky k první realizaci si musel kolektiv autorů - pracovní skupina „tvrdě máknout“. Bylo potřeba vydiskutovat nastavení standardů, zřídit webovou stránku, kvalitně proškolit hodnotitele garanty hodnocení a naslouchat připomínkám běžných uživatelů, díky kterým byl katalog „dopilován“ do závěrečné podoby. S katalogem museli být seznámení všichni policisté a zaměstnanci.
Srdcem projektu je již zmiňovaný katalog standardů. Podle něj je možné nastavit prioritní oblasti hodnocení jakémukoli policistovi i zaměstnanci ze všech policejních služeb. O tom, že byl projekt úspěšný již před vyhlášením výsledku soutěže svědčí to, že jej kompletně přebralo pro realizaci svého hodnocení karlovarské policejní ředitelství.
Projekt má přímou souvislost s jednou z priorit policejního prezidenta pro rok 2009 – personální stabilizace (správně prováděné hodnocení vede ke zvyšování výkonnosti lidských zdrojů i stabilizaci policistů i zaměstnanců policie).
 
Krajský projekt je možné realizovat plošně v rámci celé policie. Tak uvidíme, zda ho jako nejlepší praxi přijmou i další kraje.
 
 
Závěrem
Oba kolektivy autorů oceněné dvojice projektů obdržely mimo jiného také finanční dar. A oba kolektivy se jednoznačně shodly, že část daru věnují Nadaci policistů a hasičů.
 
Oceněným projektům, respektive členům autorských kolektivů, gratulujeme a přejeme další nápady!
 
             
 
 
                             por. Mgr. Soňa Štětínská
  komisař preventivně informačního oddělení krajského ředitelství
                                              a
                                nprap. Jaroslav Kus
    vrchní inspektor preventivně informační skupiny Karviná
 
 

 

vytisknout  e-mailem