Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Souhrnné informace ke kauze „Metyl“

Více jak týden se všechny státní složky snaží v maximální možné míře eliminovat následky spojené s metylalkoholem. 

Na přijatých opatřeních a celkovém řešení nastalé situace spolupracuje úzce Policie ČR s Generálním ředitelstvím cel, Hasičským záchranným sborem ČR, Ministerstvem vnitra, Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem financí a v neposlední řadě i se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a úřadem Hlavního hygienika ČR. Tyto složky jsou zároveň členy takzvaného krizového štábu, který koordinuje veškerá prováděná opatření a činnost.
 
Pro komplexní souhrn činností Policie ČR za poslední období je stěžejní termín páteční devatenáctá hodina, kdy byla ministrem zdravotnictví panem Leošem Hegerem vyhlášena úplná prohibice. Od této doby provedli policisté na celém území České republiky celkem 56 575 kontrol restauračních zařízení, provozoven stánkového prodeje, obchodů a prodejen obchodních řetězců. V rámci těch zjistili muži a ženy zákona 59 pochybení správního charakteru, která spočívala v nabídce „zakázaného“ alkoholu i přes zmiňovanou prohibici. Tyto delikty policisté zadokumentovali a předali k dořešení správnímu orgánu, tedy pracovníkům místně příslušných hygienických stanic. Stejnou pozornost policisté také věnovali hodnověrnosti nabízeného alkoholu. V rámci 32 kontrol zajistili desítky litrů podezřelého alkoholu, které předali ke znalecké expertíze. Její výsledky pak budou stěžejní pro stanovení dalšího postupu. Mezi další sledovaná čísla patří počet zemřelých, k jejichž úmrtí došlo díky metylalkoholu. Takových osob v tuto chvíli policisté evidují celkem dvacet. Policistům se také poměrně daří rozplétat složitou síť prodejců a dealerů závadového alkoholu. Obviněných je v tuto chvíli 23, kdy můžeme konstatovat, že se z 1/3 jedná o dealery, ze 2/3 o prodejce jedovatého alkoholu.
 
I tým „METYL“ doznal, na základě událostí posledních dní určitou změnu. Ta spočívá v navýšení původních třinácti členů o čtrnáct dalších policistů. Tito noví členové týmu jsou jednak policisté z jednotlivých krajských ředitelství, kteří se již na prošetřování konkrétních případů podílí, a dále policisté ze speciálních útvarů s celorepublikovou působností. Tým v této nové podobě analyzuje shromážděné informace a výsledky expertíz, na základě kterých koordinuje činnost v souvislosti s jednotlivými případy.
 
Vzhledem k tomu, že prošetřování všech dosud zadokumentovaných případů je poměrně složité, chtěli bychom z tohoto místa požádat především novinářskou veřejnost, aby policistům a kriminalistům dopřála klid pro jejich velice složitou, komplikovanou, a více méně mravenčí práci. Zároveň bychom chtěli z tohoto místa poděkovat za pochopení a dosavadní spolupráci.
 
kpt. Mgr. Tomáš Hulan
17. 9. 2012

vytisknout  e-mailem