Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Soud uvěřil jeho slibu, recidivista přesto páchal trestnou činnost dál

ČESKOLIPSKO - Policisté zadrželi ve velmi krátké době drogově závislého recidivistu i s kradeným lupem za 176 tisíc korun. 

Policisté na tísňové lince 158  přijali v úterý 13. prosince 2016 kolem deváté hodiny ranní oznámení o vloupání do rodinného domu v obci Pihel na Českolipsku. Na místo vyrazila policejní hlídka z nedalekého Nového Boru. Na místě nechyběl ani kriminalistický technik a policejní psovod. Případu se také od začátku intenzivně věnovali českolipští kriminalisté. Policisté při ohledání domu zjistili, že pachatel se dostal do domu po násilném překonání zadních dveří. Uvnitř objektu následně vše prohledal. 

3 4.JPG

Z domu si odnesl věci za 176 tisíc korun a za dalších 10 tisíc korun způsobil škodu na poškození zařízení domu. Majitel domu tak přišel především o velké množství šperků, hodinek, ale třeba dva IPady nebo samurajský meč. Policejní technik na místě zajistil velké množství stop. Kriminalisté společně s policisty z obvodního oddělení provedli rozsáhlé šetření na místě a v blízkém okolí domu.7 11.JPG

Výbornou operativní prací, dále také díky dobré místní a osobní znalosti a neméně dobré znalosti kriminálního prostředí si natipovali možného pachatele vloupání. Do hledáčku se jim v tu chvíli dostal jeden z drogově závislých recidivistů z České Lípy. Již druhý den od oznámení v brzkých ranních hodinách zaklepali kriminalisté na dveře podezřelého muže. Takovou ranní návštěvu jistě nečekal a nestačil se divit. Všechen lup měl stále ještě u sebe. Policisté 31letého zloděje okamžitě zadrželi. Odcizené věci z bytu podezřelého zajistili a odvezli na služebnu. Kradené věci skončili poté zpět u svého majitele.

Muž se na služebně ke krádeži policistům na doznal. Ve své výpovědi uvedl, že dům si vyhlédl náhodně. Trestnou činnost páchal z důvodu finanční tísně, neboť byl nezaměstnaný a veden na úřadu práce.

V současné době čelí obvinění hned z několika trestných činů a to krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody, přičemž v případě odsouzení mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování dal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí muže do vazby. Soudce tento návrh akceptoval a obviněného vzal do vazby z důvodu, že by mohl v páchání trestné činnosti pokračovat.

Neopakovala se tak zkušenost ze začátku října letošního roku, kdy byl tentýž pachatel stíhán pro trestný čin loupeže, které se dopustil v jedné z českolipských čerpacích stanic. Soud tehdy neakceptoval návrh státního zástupce na vzetí obviněného do vazby a na základě písemného slibu jej ze zadržení propustil na svobodu. 

Od začátku roku do konce listopadu evidují policisté na Českolipsku celkem 24 případů vloupání do rodinných domů, přičemž objasnit se jim podařilo celou polovinu případů a mají tak 50% objasněnost

Bez názvu.png


30.12.2016
prap. Mário Valášek
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí
 

 

vytisknout  e-mailem