Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Součinnostní cvičení Ochranné služby PČR s dalšími složkami

Mimořádné události „AKTIVNÍ ÚTOK“ v budově Ministerstva vnitra ČR se budou účastnit desítky policistů. 

Budova Ministerstva vnitra ČR se dnes ve 14:00 hod. stane místem simulovaného útoku aktivního útočníka v rámci součinnostního cvičení Ochranné služby PČR s dalšími policejními složkami, Zdravotnickou záchrannou službou hl. města Prahy a magistrátem hl. města Prahy. Námětem cvičení je řešení mimořádné události v  budově Ministerstva vnitra ČR, která  nastane po propuštění ze zaměstnání jednoho ze zaměstnanců. Tento zaměstnanec po odchodu z personálního oddělení jde do své kanceláře, kde si ze stolu vezme nůž nebo střelnou zbraň a započne aktivní útok. V budově probíhá klasický pracovní den a v tuto chvíli se zde nachází větší počet osob včetně ministra vnitra.

V průběhu samotného cvičení bude odehráno několik scénářů, v rámci kterých budou zasahující složky testovat svoji akceschopnost a připravenost rychlé reakce na podobný typ útoku. Cílem pak je procvičení řešení mimořádné situace s vybranými složkami IZS ve společné spolupráci se zaměřením na rychlost a efektivitu zákroku policie proti aktivnímu útočníkovi nebo skupině aktivních útočníků. Dále pak se bude důraz klást na správné provedení záchranných a likvidačních prací, provádění třídění zraněných metodou START a jejich evakuace a přesun na určené místo.

Součástí cvičení bude i vymezení perimetru  pro bezpečný zásah a pohyb policistů, proto bude docházet k částečným či úplným omezením dopravy před budovou Ministerstva vnitra ČR.

Obdobná cvičení jsou pravidelnou součástí výcviku policistů a ročně jich v rámci celé ČR realizujeme desítky s předem jasně daným a schváleným harmonogramem. V nácviku řešení extrémně náročných zásahů mají své nezastupitelné místo.

plk. Ondřej Moravčík
odbor komunikace a vnějších vztahů PP
14. října 2021

vytisknout  e-mailem