Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Souboj dvou obytných vozidel nevyhrálo ani jedno

TRUTNOVSKO – Škodu policisté odhadli na 350 tisíc korun. 

V pondělí 28. prosince 2020 byli trutnovští policisté přivoláni k dopravní nehodě, při které došlo ke střetu dvou obytných vozidel. Nehoda se stala krátce před pátou hodinou odpoledne na parkovišti v Peci pod Sněžkou. K nehodě došlo pravděpodobně tak, že čtyřicetiletý řidič vozidla Benimar zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy a při sjíždění mírného kopce na umrzlé části vozovky dostal smyk, který zakončil nárazem do zaparkovaného vozidla značky Adria.

Přivolaní policisté na místě provedli dechovou zkoušku, která byla negativní. Nehoda se obešla bez zranění. Na vozidlech vznikla hmotná škoda ve výši zhruba 350 tisíc korun.

V zimním období musí řidiči počítat se situací, kdy silnice změní barvu z černé na bílou a naopak. Po upravené a nekluzké silnici se jezdí samozřejmě lépe a i začátečník se na silnici cítí jistěji. Nejistota se u některých řidičů projeví tehdy, když musí vyjet svým autem i za z jejich hlediska nepříznivého počasí. V současném ročním období musíme počítat s rychlými změnami počasí. Dešťové srážky se mohou změnit ve sněhové a sněhové v dešťové. Každý řidič tak musí uzpůsobit svoji jízdu klimatickým podmínkám. Týká se to především přizpůsobení rychlosti, ohleduplnosti, pozornosti nebo ostražitosti. Povinnost, kdy v zimním období má řidič svůj dopravní prostředek vybaven zimními pneumatikami s předepsanou výší vzorku, není snad třeba ani připomínat.

Mokrý a uježděný sníh však může potrápit začátečníka, svátečního řidiče i řidiče profesionála. Na kluzké silnici vlivem špatně vyhodnocené situace, nepřiměřenou rychlostí, nepozorností či úleku, může řidič uvést vozidlo do smyku. Klidná cesta se může náhle změnit v karambol s různými následky.

Jak zvládnout smyk? Rady mohou být různé. Některé mohou pomoci, některé naopak ublížit. Jak zvládnout pro řidiče krizovou situaci, když se dostane do smyku?

Obecně lze použít pravidlo: nebrzdit, vyšlápnout spojku a vyrovnávat jízdu volantem.

Je ale také dobré vědět, jaký náhon vozidlo má. Jiný smyk dostane automobil s předním náhonem a jiný smyk bude řešit řidič s náhonem zadním. Většina odborníků se ale přiklání k všeobecnému pravidlu. Brzdit se má před zatáčkou, v ní už ne. Do zatáčky se tedy vjíždí pomalu, projíždí se při pravém okraji silnice a dokončí se výjezd. Při smyku, ať už přední nebo zadní nápravy, se doporučuje okamžitě ubrat plyn a nebrzdit. Se zablokovanými koly se automobil hůře ovládá. Výhodu má řidič, který má svůj dopravní prostředek vybaven ABS (antiblokovacím systémem brzd), ESP (elektronickou stabilizací podvozku) nebo TCS (protiskluzovým systémem kol).

Jak zvládnout smyk přední nápravy (vůz dostatečně nezatáčí):

ubrat plyn
nepoužívat brzdu
volantem pouze vyrovnávat, aby vůz zůstal na silnici
sešlápnout spojku do doby, než se podaří smyk vyrovnat


Jak zvládnout smyk zadní nápravy (auto se točí kolem své osy tzv. „hodiny“):
ubrat plyn
nikdy nebrzdit
natočit volant proti vybočení zádi a sešlápnout spojku (když se záď auta natočí doprava, točte volantem doleva a naopak - dráha vozu by se měla vyrovnat a měli byste zůstat na silnici)

por. Mgr. Lucie Konečná
29.12.2020, 09:00hod.

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem