Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Sobotní policejní služba

Strakonice - Strakoničtí policisté rozhodně nezahálí, během služby odhalili několik osob porušujících zákon. 

Úkolem policie je chránit bezpečnost osob a majetku, odhalovat přestupky a trestné činy, zjišťovat jejich pachatele. Strakoničtí policisté si úkoly plní bezesporu na výbornou. Příkladem je dvoučlenná hlídka, která při uplynulé sobotní čtyřiadvacetihodinové službě odhalila hned několik osob porušujících zákon.

Hned v dopoledních hodinách předvedla na oddělení tři osoby, které řídily osobní automobil pod vlivem omamných a psychotropních látek. Šestatřicetiletého řidiče ze Strakonicka, který usedl za volant osobního automobilu pod vlivem alkoholu. Výsledek dechové zkoušky ukázal hodnotu 0,83 promile alkoholu v dechu. Jeho přestupkové jednání bude oznámeno příslušnému správnímu orgánu.

U dalších dvou osob, 23letého muže z Děčína a 20leté ženy ze Strakonic, byla pozitivní zkouška na drogy. Orientační test u obou řidičů pozitivně reagoval na přítomnost amfetaminu a metamfetaminu. Žena i muž odmítli následné lékařské vyšetření, které by ukázalo přesné množství drogy v organismu v době řízení. Přestupcům hrozí ve správním řízení sankce ve výši 25 tisíc až 50 tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel od jednoho roku do dvou let. Řidič navíc není držitelem řidičského oprávnění a procházel lustrací celostátně hledaných osob. Po muži vyhlásili pátrání po pobytu kolegové z Děčína.

Další hříšníky policisté zastavili v odpoledních hodinách. Oba řidiči mají v předběžném opatření zadržené řidičské oprávnění. Jeden z nich navíc řídil pod vlivem omamných látek, což signalizoval orientační test na drogy s pozitivní reakcí na amfetamin a metamfetamin. I v tomto případě řidič odmítl následné lékařské vyšetření.

Policistům neunikl ani 29letý řidič z Prachaticka, jenž má vysloven zákaz řízení motorových vozidel, a který jel osobním automobilem ulicemi Strakonic.  Policisté řidiče zastavili na Velkém náměstí před 21 hodinou. Také u tohoto řidiče orientační test na drogy vyšel pozitivní, podezření na amfetamin a metamfetamin. Muže s trestnou minulostí policejní hlídka dobře zná. Policisté proti muži použili donucovací prostředky, hmaty a přiložení pout. Následnou prohlídkou našli ve vozidle 60 g bílé krystalické látky. Zda se jednalo o drogu, ukáže až odborný posudek. Policisté muže předvedli na oddělení, kde mu sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Stíhání může být navíc rozšířeno, po výsledku expertízy, o další trestný čin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

Řízení pod vlivem návykových látek představuje vysoce rizikové jednání, které může ohrozit nejen samotného řidiče, ale také ostatní účastníky silničního provozu. V boji proti kriminalitě budou policisté i nadále pokračovat.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

20. května 2019

vytisknout  e-mailem