Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Sobotní bezpečnostní opatření

Policisté během sobotního odpoledne dohlíželi na několik ohlášených shromáždění, která se konala v centru metropole. 

Vzhledem k několika nahlášeným shromážděním na sobotní odpoledne v centru metropole pražská policie připravila bezpečnostní opatření, jehož cílem bylo především zajištění klidu a veřejného pořádku v ulicích Prahy. Při přípravách opatření policisté komunikovali jak se svolavateli akcí, tak i s Magistrátem hlavního města Prahy, v kompetenci jehož pracovníků je případně shromáždění zakázat nebo rozpustit. Na opatření se podíleli jak policisté z pořádkové, dopravní, tak i kriminální služby. Samozřejmě nechyběli ani členové antikonfliktního týmu, jejichž úkolem bylo předcházet případným konfliktům mezi účastníky shromáždění. Na bezpečnostním opatření jsme spolupracovali i se strážníky městské police a dopravním podnikem.

Během opatření museli policisté řešit několik incidentů. První se stal na Loretánském náměstí, kde jednadvacetiletý muž vytáhl poplašnou pistoli a několikrát vystřelil do vzduchu. Na místě ho okamžitě zadrželi kriminalisté a muž skončil na policejní služebně pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Při této události nebyl nikdo zraněn.

Další incident řešili policisté na křižovatce ulic Thunovská a Mostecká, kde se k sobě přiblížily dvě skupiny osob s protichůdnými názory a hrozilo, že se střetnout. Na místě však byli policisté, kterým se je podařilo udržet od sebe.

V průběhu celého opatření policisté zajistili celkem 17 osob pro podezření z přestupkového jednání. Jednalo se ve směs o neuposlechnutí výzvy úřední osoby nebo přestupky proti zákonu o právu shromažďovacím. Policisté zajistili i osobu, která přišla na shromáždění ozbrojená.

Během sobotního podvečera museli policisté řešit i několik incidentů v okolí Klárova, kam se snažily dostat skupiny osob, které měly protichůdné názory s lidmi, kteří tam měli ohlášené shromáždění. Vzhledem k tomu, že hrozilo nebezpečí jejich střetu, nebyli do oblasti vpuštěni. Celkově se tak policistům během celého odpoledne podařilo předejít střetům, které hrozily.

Během celého opatření v souvislosti se shromážděními a následnými pochody byla v konkrétních místech krátkodobě omezena nebo zcela uzavřena doprava. Na místě byli policisté z dopravní služby, kteří usměrňovali dopravu a radili motoristům.

por. Bc. Jan Daněk – 7. 2. 2016

vytisknout  e-mailem