Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Snížená viditelnost a chodci

KLATOVSKO - Policisté dohlížejí na chodce, zda při chůzi na neosvětlených místech používají reflexní prvky. 

        Policisté na Klatovsku v těchto dnech kontrolují chodce, kteří se pohybují za snížené viditelnosti v místech, kde není osvětlení. V úterý 7. listopadu a ve středu 15. listopadu tohoto roku vždy od sedmnácti do dvaceti hodin se uskutečnily dvě okresní dopravně bezpečnostní akce se zaměřením na chodce. Druhé akce se zúčastnila i zástupkyně Besipu pro Plzeňský kraj.

Policisté i pracovnice Besipu předávali účastníkům silničního provozu různé reflexní doplňky.

     Zároveň policisté při akci chodce upozorňovali na platný zákon od 20. února 2016:

     Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

      Snížená viditelnost je situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu,

Řidič motorového vozidla uvidí nebo zaznamená chodce na vzdálenost v oblečení:

  • tmavém na vzdálenost 18 metrů
  • červeném  na 24 metrů
  • bílém již na 55 metrů
  • při použití reflexních materiálů na 200 metrů.

Když řidič uvidí chodce  neznamená, že okamžitě zastaví vozidlo: například na vzdálenost 30 metrů, rozeznává nebezpečí na 60 metrů, rozhoduje se o manévru 120 metrů a na vzdálenost 150-180 metrů dokončuje úhybný manévr.

  • ZVÝŠENÍ VIDITELNOSTI  - vhodná barva oblečení a doplňky reflexní materiály.
  • FLUORESCENČNÍ MATERIÁLY - zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku
  • REFLEXNÍ MATERIÁLY - odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji - na vzdálenost až 200 metrů. Zvyšují viditelnost za tmy a snížené viditelnosti.

Děti by na silnicích měly být co nejlépe vidět. Doporučujeme používat světlé oblečení, školní tašku, oblečení i obuv s reflexními doplňky. Reflexní prvek samozřejmě patří i na dětský kočárek - protože lidé s ním vjíždí na komunikaci dříve, než Vy na ni vstupují.

Nezapomeňme i na osoby se sníženou pohyblivostí - reflexní pásek lze umístit též na tašku (v místě poutka) i vycházkové hole.

      V podzimním a zimním období se ráno se rozednívá později a odpoledne se stmívá dříve i jsou časté mlhy. Jakýkoli reflexní prvek odráží světlo zpět ke zdroji a tím zvyšuje viditelnost za snížené viditelnosti i za tmy. Vedle reflexních pásků existují další například přívěsky, nášivky i pásky. Chodec při chůzi mimo osvětlená místa může využít i vestu s reflexními prvky.

     Doporučujeme reflexní prvky umístit při chůzi mimo obec nebo na neosvětlených místech při soumraku i v nočních hodinách:

  • na zápěstí ruky,  nohu nebo tašku a vždy směrem do komunikace
  • nezapomeňte na zadní část těla, při chůzi s baterkou nebo svítilnou v mobilním telefonu, kdy jste vidět jen z přední části.

     Chodci i cyklisté používáním bezpečnostních prvků zvyšují svoji bezpečnost na komunikacích.

nprap. Ladmanová Dana

14. listopadu  2017

vytisknout  e-mailem