Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Sníh a led mnohé řidiče překvapil

ZLÍNSKO: Každý den se stalo mnoho dopravních nehod.  

V posledních dnech si museli řidiči na silnicích na Zlínsku dát velký pozor. Většinu komunikací totiž pokryl led a sníh. Přestože v tomto období se snaží řidiči zpomalit a být více opatrní, i tak každý den vyjížděli policisté k mnoha dopravním nehodám. Většinou se naštěstí jednalo jen o pomačkané plechy na vozidlech. Tak tomu bylo například v pondělí mezi obcemi Želechovice nad Dřevnicí a Provodovem na Zlínsku. Řidič Škody Felicie nepřizpůsobil rychlost jízdy povaze a stavu zasněžené silnice, smykem z ní vyjel a narazil do sloupu telefonního vedení a několika stromů. V ten stejný den, ale o hodinu později se stala nehoda ve Zlíně – Malenovicích. Na namrzlé silnici dostala řidička osobního vozu smyk, najela do protisměru a střetla se s protijedoucím vozidlem. I tato dopravní nehoda skončila bez zranění.
O tom, že se na zasněžené silnice nebojí vyjet ani opilí řidiči, přesvědčil zlínské policisty jednadvacetiletý muž ze Zlína. V pondělí krátce po půlnoci jel na zasněžené vozovce ve Zlíně příliš rychle, dostal smyk a narazil do kovového zábradlí před jedním z domů na ulici Podlesí. Výsledky testu na alkohol, které s řidičem provedla přivolaná hlídka, potvrdily, že mladík usedl za volant opilý. Výsledná hodnota testu byla 0,87 promile alkoholu v dechu.
Na zasněžených silnicích se však staly i nehody, při kterých byl některý z účastníků zraněn. Naposledy tomu tak bylo v úterý brzy ráno v Napajedlech. V pět hodin ráno nepřizpůsobila řidička osobního vozu rychlost jízdy nejen svým schopnostem, ale i povětrnostním podmínkám a stavu komunikace. V momentě, kdy se řadila před vozidlo, které předjížděla, dostala na zasněžené a promrzlé silnici smyk, vyjela mimo komunikaci a narazila do sloupu veřejného osvětlení. Spolujezdkyně řidičky utrpěla lehká zranění a musela být ošetřena lékařem.
To je jen výběr z mnoha dopravních nehod, které se v posledních dnech na Zlínsku staly. Téměř všechny měly stejného jmenovatele a to rychlost. Každý řidič je povinen přizpůsobit rychlost aktuální situaci, stavu vozovky, povětrnostním podmínkám a také svým schopnostem. Často na silnicích potkáme řidiče, kteří si se svým vozem neumí na zasněžené vozovce poradit a komplikují tak dopravní situaci i ostatním, zdatnějším řidičům.  Naproti tomu mnoho samozvaných „profesionálů“, kteří si myslí, že jízdu na ledu a sněhu dokonale zvládají, ohrožují všechny ostatní účastníky silničního provozu svojí rychlou a nebezpečnou jízdou. Opatrnosti tedy zejména v tomto období není nazbyt a kromě takových samozřejmostí, jakými jsou zimní pneumatiky, popřípadě sněhové řetězy, by si řidiči před jízdou v kalamitních podmínkách měli i dobře rozmyslet, jestli je vůbec nutné někam vyjet.
 

 

12. prosince 2012, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem