Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Snažil se zachránit své peníze, přišel o 630 tisíc korun

JIČÍNSKO - Další ze spoofing podvodů. 

Policisté jičínské hospodářské kriminálky zahájili včera úkony trestního řízení ve věci podezření z přečinu podvod, kterého se měl dopustit dosud neznámý pachatel, kterému tak v případě dopadení a prokázání viny hrozí až 5 let za mřížemi.

Během úterního dne totiž kriminalisté přijali oznámení od 26letého muže, kterého měl kontaktovat muž vydávající se za pracovníka bezpečnostní agentury jedné z bankovních institucí s informací o zneužití jeho finančních prostředků na bankovním účtu. Smyšlený pracovník měl zneužití údajně nahlásit policii, která poškozeného bude sama kontaktovat. Což se i stalo, během dne byl muž kontaktován pevnou linkou jevící se jako číslo policie, kdy mu falešný policista měl potvrdit nabourání jeho účtu.

Následně “bankovní úředník“ muže přesvědčil, aby jel z Jičína na libereckou pobočku banky, kde měl uzavřít úvěrovou smlouvu ve výši 630 tisíc korun, kterou měl obratem v hotovosti vybrat a vložit do bitcoimatu. Muž tak při snaze zachránit své peníze přišel během pár hodin o 630 tisíc korun.

Tvrzení podvodníků bývají velmi věrohodná. Často předem disponují informací o skutečné bankovní instituci, ve které má volaný svůj účet. K tomu využívají tzv. spoofingu telefonního čísla, což znamená, že dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo, tedy i infolinku banky, policie nebo atp.. 

Kromě peněz získávají podvodníci také citlivé osobní údaje, které mohou kdykoliv zneužít. Setkáte-li se tedy s podvodným jednáním s popisovaným průběhem, neváhejte kontaktovat Policii ČR, ale také svojí banku. Včasné kroky ještě mohou zvrátit ztrátu peněz.

por. Ing. Eliška Majerová
4.5.2022, 13:10

vytisknout  e-mailem