Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Snažil se hlídce ujet z několika důvodů

RAKOVNICKO – Řídil ovlivněný drogou a se zákazem řízení. 

Rakovničtí policisté z oddělení hlídkové služby si vytipovali při noční službě osobní vozidlo Opel, které se rozhodli zkontrolovat. Řidič jim po výzvě k zastavení začal ujíždět.

Poslední lednový den, tj. 31. ledna, půl hodiny po půlnoci, zapnuli policisté na služebním vozidle výstražné světelné a zvukové zařízení s nápisem STOP z důvodu kontroly projíždějícího vozidla Opel v ulici Pražská v Rakovníku. Jakmile řidič spatřil „majáky“, sešlápl plyn a začal hlídce ujíždět. Ta ho pronásledovala po silnici II. třídy č. 237, kde se policistům podařilo vozidlo zastavit u Hlavačova. Posléze muže zajistili a ztotožnili jako 26letého muže. Lustrací v dostupných evidencích zjistili, že má několik zákazů řízení pro motorová vozidla všech skupin, a to od října 2021 do června 2023. Kontrolovaný byl dále vyzván k podrobení se testu na drogy, čemuž se odmítl podrobit a hlídce uvedl, že předchozí den užil 0,2 gramu pervitinu.

Šestadvacetiletý muž je nyní podezřelý ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu v případě odsouzení hrozí až dva roky za mřížemi.

Policie neustále upozorňuje řidiče, že alkohol a ani jiné návykové látky za volant nepatří. Jízda pod vlivem těchto návykových látek je velmi riskantní a nebezpečná. Tito řidiči jsou nebezpeční a svým protiprávním jednáním ohrožují především zdraví a životy ostatních nevinných účastníků silničního provozu.

Vliv nelegálních drog na řidičské schopnosti:
Po požití cannabinoidů (např. marihuana) dochází u řidičů mimo jiné k prodloužení reakčního času, zvýšené únavě a zhoršené koordinaci pohybů. Řidič se hůře koncentruje, mění rychlost vozidla, chybně reaguje na chování ostatních řidičů, hůře vnímá barvy signálních světel a neadekvátně reaguje na vjemy z okraje zorného pole. Studie jízdy na simulátoru ukazují, že škodlivé účinky se uplatňují při řízení zejména u vysoce automatizovaných činností. Naproti tomu složitější úkoly, které vyžadují vědomou kontrolu, jsou ovlivněny méně.

Projevy užití metamfetaminu (např. pervitin) a MDMA (např. extáze) při řízení vozidla patří riziková jízda bez zábran, překračování povolené rychlosti, nerespektování silničních pravidel, přeceňování vlastních schopností, nervozita, neklid a podrážděnost. Po odeznění akutní fáze je patrný dramatický pokles výkonu, tělesné vyčerpání a depresivní stavy. Způsob jízdy poté odpovídá únavě: pomalá, případně měnící se rychlost, obtíže při udržování přímého směru jízdy.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
1. února 2022

vytisknout  e-mailem