Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Smrtelná dopravní nehoda

V ranních hodinách došlo k dopravní nehodě s tragickými následky. Teď pátráme po řidiči a jeho autě. 

K této dopravní nehodě došlo konkrétně v 5.35 hodin na přechodu pro chodce v Českobrodské ulici poblíž autobusové zastávky Pod Táborem.

Jejími účastníky byli devětapadesátiletý chodec a zatím neznámý řidič, který neprodleně po střetu z místa dopravní nehody ujel, aniž by zraněnému poskytl jakoukoli první pomoc.

Zraněnému chodci se s maximálním úsilím snažili ještě pomoci přivolaní záchranáři, kteří ho poměrně dlouhou dobu resuscitovali. Bohužel neúspěšně, kdy lékař následně konstatoval jeho smrt.

Celou událost nyní prošetřují kriminalisté odboru vyšetřování dopravních nehod.

Ti disponují videozáznamem, na kterém je předmětná dopravní nehoda zachycena. Nicméně tento videozáznam nemůžeme nyní z taktických důvodů zveřejnit, krom jiného proto, že bychom určitým způsobem napovídali druhému účastníku dopravní nehody.

Jediné co lze v tuto chvíli potvrdit je, že na základě tohoto videa nyní pátráme po tmavé limuzíně, ke které disponujeme větší částí její registrační značky.

Ze zmiňovaných záběrů je navíc zřejmé, že v době dopravní nehody bylo na místě více osob, které bychom chtěli z tohoto místa požádat, aby se nám přihlásily prostřednictvím linky tísňového volání 158, neboť mohou být velice důležitými svědky.

Především apelujeme na člověka, který v době střetu stojí jako chodec u semaforů nedaleké křižovatky Českobrodská a Pod Táborem, a snaží se pomocí tlačítka navolit zelenou pro chodce. Kolem tohoto člověka totiž řidič s hledaným vozidlem neprodleně po nehodě projíždí.

Za jakékoliv informace od svědků, které pomohou k objasnění celé události, předem děkujeme.

por. Mgr. Tomáš Hulan 22. 1. 2016

Doplnění 26. 1. 2016

Jak již bylo řečeno, případ prošetřují kriminalisté odboru vyšetřování dopravních nehod.

Těm se v sobotu pozdě večer přihlásil osmadvacetiletý muž. Ten se posléze doznal k tomu, že je to právě on, kdo na Českobrodské ulici v pátek ráno řídil vozidlo, které bylo účastníkem smrtelné dopravní nehody.

Při následném výslechu navíc nedokázal kriminalistům vysvětlit ani to, proč po nehodě nezůstal na místě a zraněnému neposkytl první pomoc, nebo alespoň nepřivolal sanitku.

Prošetřování dopravní nehody i nadále probíhá, nicméně osmadvacetiletý muž je v tuto chvíli obviněn z trestných činů usmrcení z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. Za tyto delikty mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na šest let.

Trestu ale zřejmě neunikne ani pětadvacetiletá dívka.

Ta byla v době dopravní nehody spolujezdkyní v předmětném vozidle.

U této dívky, potažmo ženy je podstatné, že jednak neudělala nic pro záchranu zraněného chodce, ani o celé situaci neinformovala policisty, byť minimálně z médií mohla vědět, nebo dokonce věděla, co se stalo a s jakým následkem.

Konkrétněji řečeno, po nehodě nepřiměla řidiče k zastavení a pomoci zraněnému a ani sama nezvedla telefon, aby vytočila například linku 155, nebo 158.

Do celého prošetřování byla zainteresována až tehdy, když si pro ní v neděli ráno přišli do jejího bydliště kriminalisté a předvedli jí na policejní služebnu.

Do té doby neudělala nic k vypátrání řidiče, ani k objasnění celé události.

Na základě těchto skutečností je pětadvacetiletá dívka nyní obviněna z trestného činu neposkytnutí pomoci, za který jí v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

por. Mgr. Tomáš Hulan 26. 1. 2016

vytisknout  e-mailem