Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Smrt nakonec nebyla náhoda

V prvopočátku nic nenasvědčovalo čemukoli podezřelému. Kriminalisté z mord party ale nakonec prokázali násilnou smrt. 

V dopoledních hodinách třináctého října přijali operátoři linky tísňového volání oznámení o nálezu těla mrtvého muže poblíž Rozvadovské spojky v Praze 5.

Na místo se tehdy sjeli jak kriminalisté druhého policejního obvodu a krajského ředitelství, tak ale také například dopravní policisté. V prvopočátku jsme totiž museli pracovat se všemi možnými variantami příčin mužova úmrtí, tedy například i s tou, že dotyčný se stal obětí dopravní nehody. Přítomni na místě byli i lékař zdravotnické záchranné služba a policejní lékař.

Ti ohledáním zemřelého nezjistili v danou chvíli nic, co by nasvědčovalo jakémukoli cizímu zavinění, nicméně v takovýchto případech bývá vždy nařízena soudní pitva ke zjištění skutečných příčin úmrtí. A tak tomu bylo i tentokrát.

Už výsledky pitvy naznačovaly, že by se na smrti jednašedesátiletého muže mohl někdo podílet, nicméně zcela jednoznačný závěr to také nebyl. I z tohoto důvodu si převzali prošetřování případu do své kompetence kriminalisté prvního oddělení krajského ředitelství.

Ti provedli celou řadu operativně pátracích úkonů v podobě takzvaného doohledání či různých znaleckých zkoumání a další. Při těchto úkonech se například podařilo na oděvu zemřelého najít okem téměř nezjistitelné stopy násilí. Tato zjištění pak vedla k pátrání v širokém teritoriu čítajícím několik čtverečních kilometrů.

Závěry provedených operativně pátracích úkonů dovedly kriminalisty až na letiště Václava Havla. Tam se totiž dle zjištění detektivů poškozený potkal a seznámil s partou čtyřech lidí. S těmi pak odjel právě na Zličín, kde chtěli společně zakoupit alkohol a pokračovat v „mejdanu“.

Po příjezdu na Zličín ale došlo mezi poškozeným a jedním z mladíků k rozepři, která vyústila ve fyzické napadení jednašedesátiletého muže. Ten po potyčce zůstal ležet v bezvědomí na zemi, kde byl posléze nalezen mrtev. Při šarvátce totiž jednašedesátiletý muž utrpěl vnitřní zranění hlavy, kterým následně podlehl.

Přibližně po pěti dnech od nálezu zemřelého se kriminalistům prvního oddělení krajského ředitelství podařilo vypátrat a zadržet dva muže ve věku dvacet jedna a dvacet osm let, kteří jsou v tuto chvíli obviněni z trestných činů těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, ublížení na zdraví, krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za tyto delikty jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na šestnáct let.

Z majetkových deliktů, tedy krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, jsou muži obviněni proto, že jednašedesátiletého poškozeného ve chvíli, kdy už byl v bezvědomí, ještě okradli o peněženku, doklady a další osobní věci.

Mladší z mužů je s ohledem na svou pestrou trestní minulost násilného charakteru stíhán vazebně, starší na svobodě.

por. Mgr. Tomáš Hulan 22. 10. 2018

vytisknout  e-mailem