Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

AKTUALIZACE - Smrt mladíka v pražském klubu objasněna

Dva muži z Plzeňska jsou obžalováni a míří k soudu 

Pražští kriminalisté, zabývající se drogovou trestnou činností, pracovali od loňského června na případu úmrtí mladíka po požití drog. V noci, ze čtrnáctého na patnáctého června, převáželi záchranáři z klubu na Tachovském náměstí v Praze 3 muže, který byl indisponován a pod vlivem drog. Později se ukázalo, že jeho stav je velmi vážný a o několik dní později mladík zemřel.

Případ si převzali detektivové z pražského krajského ředitelství a začali rozplétat okolnosti, které vedly k této tragické události. Mimo jiné se jim podařilo zjistit, že drogy pocházely z Plzeňska a do klubu je dovezla skupinka lidí, která se taktéž účastnila akce. Vyšetřování je dovedlo ke konkrétním osobám z Plzně, a proto na celém případu začali spolupracovat i s plzeňskými kriminalisty. Podařilo se jim zmapovat pohyb osob kolem zemřelého mladíka a také časový sled událostí. Zjistili, že zemřelý požil ve vlaku z Plzně do Prahy kokain a v klubu pak, ve velmi krátkém časovém úseku, dvě tablety drogy extáze. Tato kombinace měla naprosto fatální následky. Došlo u něj totiž k extrémní intoxikaci organizmu, k otoku mozku, otoku plic, selhání jater i ledvin, poruše srážlivosti krve a následně dokonce i zástavě srdce.

Díky svědeckým výpovědím, kamerovým záznamům a dalším důkazním prostředkům kriminalisté prokázali, že dva muži ve věku dvacet dva a sedmnáct let poskytli poškozenému přímo v klubu dvě tablety extáze. A to i přesto, že viděli, že má mladík problémy s rovnováhou, je malátný a hodně se potí. S největší pravděpodobností také věděli, že předtím již nějakou drogu požil. Tímto jednáním naplnili skutkovou podstatu trestného činu, protože měli a mohli vědět, že jimi poskytnuté tablety extáze můžou mladíkovi způsobit ohrožení jeho zdraví a v krajním případě i smrt. K jejich zadržení došlo v červnu letošního roku. Pak následovaly další úkony trestního řízení, výslechy a shromažďování důkazního materiálu pro soud.

V současné chvíli jsou oba muži obžalováni z trestného činu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Vzhledem k tomu, že svým jednáním způsobili smrt, hrozí staršímu z nich až osmnáctiletý trest odnětí svobody. Druhý obžalovaný nebyl v době spáchání trestného činu plnoletý, proto je proti němu vedeno trestní řízení jako proti mladistvému a hrozí mu tedy maximálně pět let za mřížemi.

V tomto případě byla pro mladíka naprosto fatální právě kombinace několika druhů drog a alkoholu. I přes veškerou poskytnutou péči, která stála více než dva a půl milionu korun, se ho tak nepodařilo zachránit. V rámci soudního řízení bude zdravotní pojišťovna tuto částku od obžalovaných nárokovat.

Mladému muži už to život bohužel nevrátí, ale v tuto chvíli je na místě důrazné varování!!! Kriminalisté se stále častěji setkávají s tím, že uživatelé drog i příležitostní konzumenti často naprosto iracionálně kombinují různé druhy omamných a psychotropních látek, a to pak vede k tomu, že organismus nemá šanci unést tíhu takového smrtícího koktejlu a kolabuje.

por. Mgr. Hana Křížová, DiS. – 4. 12. 2020

Aktualizace ke dni 18. 8. 2021

Na konci června letošního roku došlo k finálnímu rozuzlení celého případu a odsouzení obou mladých mužů.

Případ nejprve rozhodoval Krajský soud v Plzni, ten oba mladé muže uznal vinnými pouze z trestného činu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy v prvním odstavci. Kvůli tomuto rozhodnutí se ale státní zástupce na místě odvolal a celý případ se posunul k Vrchnímu soudu v Praze, kde došlo k novému projednání.

Soudce odvolacího soudu pak v červnu letošního roku napadený rozsudek zrušil a znovu rozhodl tak, že oba obžalované muže odsoudil za trestný čin Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, a to jak v prvním, tak ve čtvrtém odstavci. Soud tak dal jasně najevo, že podání drogy extáze, dnes již zesnulému mladíkovi, mělo přímý vliv na jeho smrt.

Starší z obžalovaných byl odsouzený na tři roky odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let a vyslovením dohledu nad odsouzeným. Dále dostal zákaz požívání návykových látek a povinnost, podrobit se na pokyn probačního úředníka kontrole dodržování tohoto omezení.

Mladšího z mužů, vzhledem k tomu, že byl v době spáchání ve věku mladistvého, odsoudil soud k trestnímu opatření odnětí svobody v délce dvaceti měsíců podmíněně odloženému na zkušební dobu dvou let. Dále mu byla uložena výchovná omezení, a to zdržet se požívání návykových látek a nenavštěvovat veřejné taneční akce diskotékového charakteru a dále výchovná povinnost, podrobit se na pokyn probačního úředníka kontrole dodržování těchto omezení.

Dále má starší z nich povinnost uhradit Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky škodu ve výši 300 000,-Kč a mladší z nich částku 70 000,-Kč, která vznikla v souvislosti s péčí o předávkovaného muže.

Tím byl tento smutný případ uzavřen, nic to ale nezmění na tom, že vyhasl život mladého muže. Opětovně proto apelujeme na to, aby i příležitostní uživatelé drog nekombinovali neuváženě různé druhy omamných a psychotropních látek, může se totiž stát, že tělo tento smrtící koktejl neunese.

por. Mgr. Hana Křížová, DiS. - 18. 8. 2021  

vytisknout  e-mailem