Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Smolaři (?) z Karvinska

Praha 10. března 2010 – Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV obvinili z několika trestných činů celkem 14 osob. Aby dosáhli cíle, neváhali na sebe obvinění vzít i policejní uniformu.  

     V porovnání s jinými případy, kterými se ÚOOZ zabývá, měli tentokrát aktivity kolem hlavních podezřelých detektivové v hledáčku po dobu, kterou bychom počítali spíše na týdny než na měsíce. Bylo třeba jednat rychle. Pomyslná klec spadla minulý měsíc, kdy bylo na několika místech České republiky zadrženo třináct podezřelých z Karvinska a jeden z Mostecka. Za hlavní podezřelé považují detektivové dvojici mužů (1968, 1978), která měla ve všech případech trestnou činnost organizovat a řídit.
     Mladší z hlavních podezřelých měl již koncem srpna loňského roku organizovat, podle obvinění v jednom případě, nákup marihuany ze západních Čech. Pro převzetí objednávky si měl poslat ve svém vozidle další osoby, které měly za úkol realizovat samotný nákup. Vše probíhalo hladce až do chvíle, kdy při cestě zpět bylo vozidlo a jeho osádka kontrolováno Celní stráží Celního ředitelství Olomouc. Ke smůle organizátora akce našli celníci v autě více jak 880 gramů sušených rostlinek konopí za téměř 115 tisíc korun.
     O něco větší skupinu lidí již dohromady svedl plán resp. organizátoři loupeže, ke které mělo dojít v říjnu loňského roku v Polsku. Plán byl jednoduchý. Pod záminkou koupě většího množství cigaret měl být polský prodejce vylákán na místo uzavření obchodu. Ve chvíli, kdy by bylo objednané zboží již přeloženo do vozidla obviněných, měli se na místě objevit maskovaní muži a pod pohrůžkou zbraní s naloženým vozidlem odjet přímo před očima všech přítomných. Vymyšlený a připravený scénář se však nakonec nerealizoval, neboť prodejce z důvodu pochybností od obchodu na poslední chvíli upustil. To ale obviněné neodradilo a brzy přišli s ještě sofistikovanějším způsobem výdělku.
     Největší počet „nasazených“ lidí si vyžádala akce, která byla organizátory naplánována s precizností hodnou filmového scénáristy. Celý plán se nesl v duchu: jak prosté, leč účinné. Opět mělo jít o dodávku cigaret, tentokrát však již neokolkovaných. Za tímto účelem byl osloven domácí prodejce. Při předání objednávky však již neměli na místě figurovat „cizí maskovaní zloduši“ ale „neúplatní policisté“. Fingovaná policejní razie tak měla umožnit zboží „zabavit“ a odvézt, aniž by kupující vzbudili u překupníka sebemenší podezření. Tento plán, na rozdíl od předešlého, byl skutečně 7. prosince loňského roku v Karviné realizován.
     Vytipovat osoby obchodující s nelegálním zbožím, na místě předání zorganizovat fingovanou policejní razii, zboží odvézt a dosáhnout tak při minimálních nákladech maximálního zisku je plán, který mohl fungovat poměrně dlouhou dobu. Organizátoři logicky kalkulovali i s tím, že takto okradení nebudou nic hlásit na policii a ve vlastním zájmu o všem pomlčí. Jenže člověk (v tomto případě obvinění) míní a život (v tomto případě ÚOOZ) mění. Naplánovat a především zrealizovat další konkrétní akci už nikdo z aktérů nestihne. Udělali to za ně detektivové společně s kolegy ze severomoravské zásahové jednotky. Akci dali krycí název ÚDER a 9. února 2010 při její realizaci zadrželi v Českém Těšíně, Karviné, Havířově a Mostě všech čtrnáct podezřelých – dvanáct mužů a dvě ženy.
     Z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy byly obviněny tři osoby. Šest osob bylo obviněno z loupeže spáchané formou spolupachatelství ve stádiu přípravy. Z loupeže spáchané formou spolupachatelství a formou účastenství bylo obviněno devět osob.
     Obviněným v případě prokázání viny hrozí podle podílu na konkrétní trestné činnosti trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let. Čtyři osoby byly soudcem Okresního soudu v Karviné vzaty do vazby, ostatní obvinění jsou stíháni na svobodě.
     Při provedených domovních prohlídkách byly u zadržených kromě jiných věcí důležitých pro trestní řízení nalezeny i výstrojní součástky příslušníků Policie ČR a několik střelných zbraní. Na celém případu detektivové ÚOOZ dále pracují. Věc dozoruje Okresní státní zastupitelství v Karviné.

vytisknout  e-mailem