Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Smishing

LOUNSKO – Než kliknete na odkaz, zbystřete! 

Znáte už nový trik podvodníků? Citlivé údaje jako rodná čísla nebo přístupová hesla k bankovním službám lákají prostřednictvím SMS či e-mailu.

Policisté na Lounsku se zabývají dalším případem podvodníků, kteří útočí pod legendou např. přijetí odkazů doručovacích společností. Cílem podvodníků je následné zneužití přístupových údajů k bankovnictví.

V posledním evidovaném případu se stala obětí 41letá žena z Lounska, která obdržela na mobilní telefon SMS zprávu od odesílatele vystupujícího jako doručovací společnost a s textem „Neúspěšný pokus o doručení zásilky“ a údajným číslem zásilky. Ve zprávě byla vyzvána, aby přešla na internetový odkaz na údajnou doručovatelskou společnost a potvrdila svou adresu k doručení. Myslela si, že se může jednat o nevyzvednutý balík, proto odkaz rozklikla a zobrazené stránky vypadaly jako stránky velké české doručovací společnosti. Na nich na výzvu vyplnila adresu a poté měla vyplnit platební údaje za účelem zaplacení částky 50 korun za údajné opětovné doručení zásilky. Nic jí nepřišlo podezřelé, protože v té době skutečně očekávala doručení nějaké zásilky. Vyplnila tedy údaje ke své platební kartě a platbu následně potvrdila v aplikaci své banky.

Tímto způsobem tedy neznámý pachatel vylákal z poškozené přístup k jejímu bankovnímu účtu. Následně byla bez jejího vědomí převedena z účtu finanční částka přesahující 23 tisíc korun, aniž by s touto platbou souhlasila.

 Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

V popsaném případu se jedná o podvodnou praktiku označovanou jako tzv. smishing.

Jak smishing rozpoznat a jak postupovat?

  • Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, doručovací společnost. U každé zprávy proto pečlivě posuzujte hlavně obsah.
  • Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé.SmishingSmishing
  • SMS s chybami naznačuje strojový nebo automatický překlad.
  • Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu.
  • Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS.
  • Pokud z odkazu v SMS nepoznáte, na jaké stránky vás navedou, neklikejte na něj.
  • Nikdy nepřeposílejte nikomu žádné autorizační kódy!
  • Pravost SMS můžete ověřit u odesílatele. K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící.
  • Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR.

Policie ČR varuje:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

4. března 2022
prap. Mgr. Kamil Marek
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Příklad podvodné zprávy

Příklad podvodné zprávy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem