Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Smishing

LOUNSKO – Než kliknete na odkaz, zbystřete! 

Znáte už nový trik podvodníků? Citlivé údaje jako rodná čísla nebo přístupová hesla k bankovním službám lákají prostřednictvím SMS či e-mailu. 

POZOR! Pokud vám přišla SMS začínající textem „ Finanční zpráva“ s odkazem na web tvářící se jako například web doručovatelské společnosti, jde o další ze série smishingových útoků, jejichž cílem je vylákat z vás citlivé informace o vaší platební kartě. Útočníci používají velké množství legend, např. vyzvednutí zásilky, zablokování platební karty, výhra, daňový přeplatek apod. Neklikejte na přiložené odkazy a nevyplňujte citlivé bankovní informace. Buďte obezřetní!

Policisté na Lounsku se zabývají dalším případem podvodníků, kteří útočí pod legendou např. finančního vyrovnání daní od příslušného úřadu. V posledním evidovaném případu se stal obětí muž z Podbořanska, který obdržel na mobilní telefon SMS zprávu s internetovým odkazem na údajnou doručovatelskou společnost. Myslel si, že se může jednat o vyrovnání daní. Ve zprávě byl odkaz na údajné stránky společnosti, když poškozený tento odkaz otevřel, byl přesměrován na vyplnění klíče ke svému mobilnímu bankovnictví, který vyplnil a odeslal. Tímto neznámý pachatel vylákal z poškozeného přístup k účtům. Následně byl bez vědomí poškozeného převedena finanční částka, aniž by s touto platbou souhlasil.

Jak smishing rozpoznat a jak postupovat?2.jpg

  • Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, doručovací společnost. U každé zprávy proto pečlivě posuzujte hlavně obsah.
  • Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé.
  • SMS s chybami naznačuje strojový nebo automatický překlad.
  • Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu.
  • Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS.
  • Pokud z odkazu v SMS nepoznáte, na jaké stránky vás navedou, neklikejte na něj.
  • Nikdy nepřeposílejte nikomu žádné autorizační kódy.
  • Pravost SMS můžete ověřit u odesílatele. K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící.
  • Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR.Příklad podvodné zprávy.PNG

Policie ČR varuje:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

3. května 2022
prap. Mgr. Kamil Marek
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje 

vytisknout  e-mailem