Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Služební psi v akci

Výcvik služebních psů trochu jinak 

 
      V jedno páteční červnové odpoledne se setkali pracovníci preventivně informační skupiny PČR z Prahy – venkov a policisté 2.skupiny základních kynologických činností Mělník pod vedením nprap. Zdeňka Kubeše s hosty restaurace U Laviček. Tato malebná hospůdka na břehu řeky Berounky v obci Černošice – Mokropsy byla centrem celého dění. Hosté, kteří ji právě v pátek odpoledne navštívili,  byli svědky úžasného zážitku.
     V první části více než deset policistů, kteří se denně věnují výcviku služebních psů, zde ukázali, co jejich svěřenci umí. Figurant, který je rovněž z řad policistů, se velmi zapotil. Dvanáct psů se pod vedením svých pánů opravdu předvedlo. Figurant se ve stísněných prostorách hospůdky snažil psy vyprovokovat stejně jako pachatel a útočil na ně různými „zbraněmi“. Hosté napřed jen mlčky přihlíželi, po chvíli se nechali strhnout a vytvořili úžasnou atmosféru. Křičeli, bouchali plastovými lahvemi do stolů. Ty pak  na pokyn psovoda po psech házeli tak, aby atmosféra byla co nejvěrohodnější. Psi se však nenechali zmást a útočili pouze na figuranta.
     Druhá část výcviku proběhla na prostranství před hospůdkou, kde figurant znova na psy útočil a provokoval je. Působivá byla ukázka s nastartovanou motorovou pilou. Situaci, kdy se pachatel snaží utéci s použití střelné zbraně, pes puštěný na volno také zvládl velmi dobře. Nejenže pachatele zastavil, ale také do příchodu psovoda jej střežil. Při sebemenším pohybu pachatele pes opět útočil. Po více než dvouhodinové prezentaci byli psi ve svém živlu, ale figurant byl zalitý potem. Za předvedení byli psi, policisté psovodi, ale zejména figurant odměněni velkým potleskem od přítomných hostů.
       Věříme, že i takováto prezentace policie přispěje k tomu, že lidé změní svůj názor na policisty a pochopí, že jejich práce je nejen náročná, ale také potřebná. Vždyť nebezpečných pachatelů je stále dost a setkat se s nimi může kdokoli.
      Děkujeme majiteli hospůdky za poskytnutí prostorů a jeho hostům za vynikající atmosféru, kterou při prezentaci výcviku vytvořili.
 
    
 
 
    

vytisknout  e-mailem