Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Služební psi PČR

Žadatel požádal o informaci týkající se vyřazených služebních psů Policie ČR a možnosti jejich získání. 

ODPOVĚĎ:
 
Dne 8. března 2010 přijala centrální podatelna Policejního prezidia ČR Vaší žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb. týkající se služebních psů Policie České republiky.
 
K vašim otázkám:
 
1) Co se děje s nepotřebnými (např. starými či zraněnými) služebními psy?
2) Je pro běžného jedince možné nějakého získat, apokud ano, za jakých podmínek (cena, zkušenost s chovem, atd.)?
 
Každý služební pes, který se stane nepotřebným majetkem Policie ČR, tedy pes starý, nemocný, nevhodný pro službu (také štěně nadbytečné, nevhodné nebo nemocné), je ve vnitřním systému MV ČR nabídnut dalším organizačním složkám státu jako nepotřebný majetek Policie ČR. Pokud ani v tomto případě není pes využit, přichází na řadu civilní sektor, kde je pes darován bez náhrady nebo štěně darováno nebo odprodáno za max. cenu 6.000,- Kč, případně za nižší cenu - podle důvodu vyřazení. Přednost u starých a nemocných služebních psů mají samozřejmě psovodi, kteří se psem vykonávali službu a mají zájem a možnost si psa ponechat.
 
Dospělého psa vyřazeného u jednotlivých samostatných organizačních složek státu, tedy krajských ředitelství policie nebo celorepublikových útvarů, je možné získat cestou pracovníka zodpovědného za služební kynologii daného útvaru. Štěňata nevhodná pro službu je možné získat z chovných stanic cestou jejich vedoucích. Tyto stanice jsou v Domažlicích a Prackovicích. Darování psa (příp. štěněte) není upraveno žádnými požadavky na nového majitele, řídí se běžnou smlouvou podle občanského zákoníku.
 
 
Kontakty na chovatelské stanice PČR:
 
- mjr. Bc. Roman Končel, tel: 974 331 495, vedoucí CHS Domažlice
- mjr. Bc. Pavel Vápeník, tel: 416 539 120, vedoucí CHS Prackovice
 
Kontakty na jednotlivé územní nebo celorepublikové útvary najdete na každém krajském ředitelství, případně na našich internetových stránkách www.policie.cz.


11. 3. 2010

vytisknout  e-mailem