Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Služba v Maďarsku

Policisté se zapojí do ostrahy vnější hranice schengenského prostoru. 

Od prvního listopadu se zapojí padesát českých policistů do ostrahy hranic schengenského prostoru v Maďarsku. Po několika týdnech intenzivního jednání na politické úrovni i na úrovni policejních sborů ČR a Maďarska a koordinace v rámci V4 se čeští policisté vydávají na maďarsko – srbské hranice. Po dobu jednoho měsíce se zapojí do fyzické ostrahy hranice ve třech lokalitách Úkolem policistů bude hlídková činnost společně s maďarským vojákem a policistou. Pro odbor mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezidia nebyla příprava výjezdu policistů překvapení. Již během letošní návštěvy policejního prezidenta v Maďarsku byla možnost zapojení českých policistů nastíněna.

 
„Jsem rád, že projekt, který jsem se svým maďarským kolegou začal připravovat již během mé červnové pracovní cesty dostal konkrétní obrysy a spolupráce mezi českou a maďarskou policií dostane zcela nový, intenzivnější rozměr.“, uvedl k vyslání policistů brig. gen. Tomáš Tuhý. „Uvědomuji si důležitost mezinárodní policejní spolupráce na všech úrovních i přínosnost nasazení českých policistů na různých místech v zahraničí. Velmi dobře je v rámci EU vnímáno dlouhodobé zapojení desítek českých policistů v rámci mise Eulex v Kosovu, působení českých policistů v Afghánistánu a Gruzii. Přínosné je i každoroční vysílání policistů na chorvatské a bulharské pobřeží, kde pomáhají nejen českým turistům“, dodal policejní prezident.

 
Během měsíčního působení policistů z různých policejních složek budeme průběžně vyhodnocovat přínos tohoto druhu služby a není vyloučeno, že se v tomto projektu bude pokračovat i v dalších měsících. Kromě aktivního zapojení do ostrahy Schengenu na platformě Visegradské skupiny se policisté aktivně podílejí i na evropských projektech v rámci agentury Frontex. Aktuálně je do této problematiky zapojeno více než šedesát policistů, kteří jsou nasazeni na různých místech Evropské unie a pomáhají při řešení uprchlické krize. Působí například v Řecku, Maďarsku a Itálii. Jejich práce je velkým přínosem pro bezpečnost celé Evropské unie.

 
23. října 2015
por. David Schön
tiskový mluvčí, Policejní prezidium

 

vytisknout  e-mailem