Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Zásadní akce cizinecké policie na Plzeňsku

Plzeňský kraj - Do akce s názvem Prostor 03, která přinesla rozsáhlé kontroly po osvětě, se zapojilo 300 policistů včetně 40 strážníků Městské policie Plzeň. 

Cizinecká policie včera na Plzeňsku provedla rozsáhlé kontroly cizinců. Navázala tak na celorepublikovou informační kampaň, kterou uskutečnila v souvislosti s programem dobrovolného návratu cizinců v období od 16. února do 16. března 2009. Do sobotní kontrolní akce bylo nasazeno 300 policistů včetně 40 strážníků Městské policie Plzeň.
 
První fáze byla soustředěna na co nejširší informování cizinců o programu dobrovolného návratu. Do této kampaně se po celé republice zapojily stovky našich policistů, kteří rozdali více než čtyři a půl tisíce letáků v pěti jazykových mutacích. Nyní přichází na řadu druhá fáze, která je více zaměřena na kontroly neboť řada cizinců se v důsledku ztráty zaměstnání ocitá v nelegálním postavení, navíc často zcela bez prostředků. Samotná osvěta už není dostačující, na místě je důraznější postup.
Včerejší akce na Plzeňsku začala ve 13.00 hodin a skončila ve 3.00 hodiny ráno. Policisté se při ní zaměřili zvláště na ubytovny, herny, bary, noční kluby, nevynechali ale ani diskotéky, kde se cizinci rovněž často zdržují.
První kontroly tohoto rozsahu se uskutečnily na Plzeňsku, protože jde o průmyslovou oblast s velkou koncentrací podniků zaměstnávajících cizince, z nichž byla řada v poslední době propuštěna. Podobné akce budou v příštích týdnech následovat i na dalších místech České republiky.
Cizinci, kteří legálně pobývají na našem území, mají stále možnost se hlásit do programu dobrovolného návratu vyhlášeného ministerstvem vnitra jako pomoc pro ty, kteří přišli o práci. Součástí programu je úhrada cestovného do domovské země a příspěvek ve výši pěti set EUR. Program je koncipován až pro 2000 osob, do dnešního dne se do něj zapojilo celkem 1 041 cizinců, na Plzeňsku je to zatím 200 cizinců.
Výsledky akce potvrdily závěry, které se ukazují při běžných pobytových kontrolách prováděných cizineckou policií na Plzeňsku, a sice že počet cizinců pobývajících nelegálně na teritoriu Plzeňského kraje není vysoký.
Bylo zkontrolováno na 1756 osob, z toho 1432 cizinců a 3 vozidla, odhaleno 87 přestupků proti zákonu o pobytu cizinců, za které policisté uložili blokové pokuty v celkové výši 126.600 korun.
Policisté zadrželi při akci tři celostátně hledané osoby, Mongolce, Poláka a Čecha a dva cizince vedené v schengenském informačním systému a odhalili 1 trestný čin státního příslušníka Bulharska, který pobýval nelegálně na území České republiky. V roce 2006 mu byl Okresním soudem v Tachově udělen trest soudního vyhoštění na 4 roky. S cizincem byly zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a byl umístěn do policejní cely v Plzni. Dnes budou policisté pokračovat v úkonech zkráceného přípravného řízení.
Strážníci Městské policie Plzeň řešili jeden případ mladistvého na diskotéce, který požil alkoholické nápoje. Při dechové zkoušce ukázal přístroj hladinu alkoholu v krvi 0,13 promile.
 
                                                                                                                                                                        por. Ing. Ilona Vaníčková
                                                                                                                                                                              tisková mluvčí
                                                                                                                                                                         PČR ObŘ SCP Plzeň

vytisknout  e-mailem