Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Zadrželi jsme běžence s převaděči

Třináct běženců a dva převaděče jsme zadrželi nedaleko státní hranice s Rakouskem  

Dne 23.10.2008 v 15:00 hodin prováděli policisté inspektorátu cizinecké policie Břeclav schengenské pátrání nedaleko bývalého hraničního přechodu Mikulov. Policisté si cíleně vytipovali dvě vozidla VW Trasnspotrer a Volvo s polskými registračními značkami.
 
Při kontrole osádky vozidel jsme zjistili, se ve vozidlech nachází pět mužů ve věku dvacet tři až třicet šest let, dvě ženy ve věku dvacet devět a čtyřicet pět let a osm dětí od jednoho do dvanácti let. Nikdo z osob s výjimkou jednoho z řidičů u sebe neměl cestovní doklady.
 
Při dalším šetření vyšlo najevo že všichni jsou státní příslušníci Ruska z oblasti Čečenska. Osoby bez dokladů jsou žadatelé o mezinárodní ochranu v Polsku. Při podání vysvětlení vyšlo najevo že se na území Polska s muži domluvili, aby je převezli do Rakouska. Hranice do České republiky překročili na bývalém hraničním přechodu Český Těšín a pak po dálnici přes Olomouc, Brno a Mikulov směřovali do Rakouska. Asi jeden kilometr před státní hranicí jejich cesta skončila. Přes území České republiky tak ujeli 250 km.
 
Kvalitně odvedenou prací břeclavských cizineckých policistů jsme tak odhalili dva převaděče a skupinu třinácti běženců. V letošním roce je to největší skupina, kterou jsme zadrželi.
 
Oba řidiči jsou ve zkráceném přípravném trestním řízení trestně stíháni za nedovolené překročení státní hranice (převaděčství), běženci budou z České republiky vyhoštěni, umístěni do zařízení pro zajištění cizinců a poté předáni podle mezinárodní smlouvy zpět do Polska.
 
Před několika dny jsme za obdobných okolností zadrželi také běžence z Ruska.
 
komisař Roman Pittner
mluvčí ObŘ SCP Brno

vytisknout  e-mailem