Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policisté kontrolovali a informovali

Na severní Moravě policisté nejen kontrolovali, ale také informovali o „Dobrovolných návratech“  

Ve čtvrtek 28. května uskutečnili pracovníci Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava rozsáhlou součinnostní kontrolní akci na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Pobytové kontroly probíhaly na vytipovaných komunikacích a ubytovnách v Ostravě, Olomouci, na Přerovsku a Šumpersku. Akce se zúčastnilo celkem 134 policistů včetně kolegů z oblastních ředitelství z Hradce Králové a Brna.

Kontrolní akce byla zaměřena na problematiku odhalování nelegální migrace, kontrolu dodržování pobytového režimu cizinců na území České republiky, na pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách a věcech a na dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ovšem hlavním účelem celé rozsáhlé akce byla prevence. Od 16. února letošního roku, kdy byl zahájen „Projekt dobrovolné návraty“, jehož cílem je pomoci cizinců, kteří přišli o práci zajištěním letenky a finančním příspěvkem vrátit se domů, požádalo o tento příspěvek v rámci celé severní Moravy pouze 38 cizinců. Konkrétně 31 cizinců v Olomouckém kraji a 7 v Moravskoslezském kraji. Policisté v rámci kontrol na ubytovnách rozdávali cizinců písemné propozice v několika jazykových mutacích s informacemi, za jakých podmínek a kde mohou o pomoc žádat.

Policisté zkontrolovali celkem 2 129 osob, z toho 1130 cizinců. zjistili 70 přestupků proti zákonu a pobytu cizinců a proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, za které uložili blokové pokuty v celkové výši 35 500,- Kč a zjistili 7 správních deliktů.

Na vlakovém nádraží v Opavě kontrolovali pracovníci tamního inspektorátu cizinecké policie muže, který byl v evidencích veden jako pohřešovaná osoba. Devětatřicetiletý cizinec policisty dobrovolně následoval na služebnu, kde do protokolu sdělil místo svého pobytu.

Další cizinec, kontrolovaný v Olomouci, ovšem skončil v policejní cele. Pro pobyt na našem území neměl patřičné vízum, proto s ním policisté Odboru specializovaných činností dnes ráno zahájili správní řízení o vyhoštění z České republiky.

Akce, která byla ukončena v pozdních nočních hodinách, přinesla očekávaný výsledek. Informace, které policisté cizincům o možnosti zapojení se do „Projektu dobrovolné návraty“ poskytovali, prokázaly, že hlavním účelem kontrol není pouze represe, ale také prevence.

 

vytisknout  e-mailem