Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Neoprávněné pobyty

V období od 29. srpna do 4. září 2011 řešili policisté cizinecké policie celkem 97 případů nelegální migrace. Nejčastějšími prohřešky cizinců byl pobyt na území našeho státu po skončení platnosti pobytového oprávnění, výkon zaměstnání bez povolení úřadů práce a prokazování se pozměněnými doklady nebo doklady jiné osoby.  

Situace na mezinárodních letištích:
 
     Na mezinárodním letišti Praha – Ruzyně bylo zjištěno 24 nelegálně pobývajících cizinců, u většiny z nich byl zjištěn pobyt po překročení doby stanovené vízem. Nejvíce se jednalo o státní příslušníky Ruska (7 osob) a Ukrajiny (5 osob).
 
     Mimo obvyklé případy nelegální migrace cizinců po překročení doby platnosti víza byla v rámci nelegální migrace zjištěna státní příslušnice Ukrajiny, která cestovala z Madridu do Donetsku. Při hraniční kontrole předložila cestující národní cestovní pas Ukrajiny, kde bylo zjištěno, že osoba má v pase uděleno schengenské vízum vydané Polskem, platné do 5. 11. 2009. Dle přechodového razítka osoba vstoupila na území smluvních států přes železniční hraniční přechod v Polsku dne 27. 10. 2009. Dopravcem tak byl přepraven cizinec z území smluvního státu bez víza za účelem bezprostředního vycestování mimo území smluvních států.       
 
Nelegální migrace zjištěná na teritoriu krajských ředitelství policie
 
    V 35. týdnu bylo zjištěno 73 cizích státních příslušníků s nelegálním pobytem na území České republiky.  V uvedeném týdnu se opět nejvíce jednalo o státní příslušníky Ukrajiny - 43 osob (58,9%).
    Do evidence nežádoucích osob bylo zařazeno 16 cizinců
    Na základě readmisních dohod byl vrácen do ČR státní příslušník Běloruska ze Spolkové republiky Německo.
    Na základě Dublinské úmluvy byl vrácen do ČR státní příslušník Konga z Dánského království.
 
Případy cizinců, kteří byli zjištěni na území našeho státu při výkonu zaměstnání bez platného povolení od úřadů práce:
 
V Pardubickém kraji byli zadrženi 4 ukrajinští státní příslušníci vykonávající práci v obci Chvaletice. Pobývali zde na platné polské národní vízum. Jiné platné povolení, které by je opravňovalo k výkonu zaměstnání na území, nepředložili.
Ve Středočeském kraji byli zjištěni při vykonávání stavebních prací rovněž 4 osoby ukrajinské státní příslušnosti bez povolení k zaměstnání. Vlastnily pouze polské turistické vízum, jeden z nich neměl uhrazené zdravotní pojištění.
 
Případy cizinců, kteří byli zjištěni na území našeho státu při bez povolení k pobytu. Jedná se převážně o státní příslušníky Ukrajiny:
 
 V Pardubicích byl vyzván k prokázání totožnosti cizinec, který hlídce nepředložil žádný doklad totožnosti. Následnou lustrací v evidencích PČR bylo zjištěno, že se jedná o státního příslušníka Ukrajiny, který má dnem 25. 2. 2002 ukončený pobyt a žádné další vízum, které by jej opravňovalo k pobytu na území ČR. Poslední platné vízum měl cizinec vydané ZÚ České republiky v Budapešti pro pobyt v České republice od 19. 6. 2003 do 3. 8. 2003. Po skončení platnosti tohoto víza z území České republiky neodcestoval a nadále zde pobýval bez cestovního dokladu a pobytového oprávnění.
 V Prazebyl zjištěn ukrajinský státní příslušník zařazený v evidenci nežádoucích osob od 5. 4. 2006 do 5. 4. 2014. V roce 2004 mu bylo uloženo správní vyhoštění na 3 roky, ale z republiky nevycestoval. Byl zajištěn policejní hlídkou a na základě maření rozhodnutí byl odsouzen 13. 9. 2005 k trestu vyhoštění z území ČR na dobu 3 let. Opět neuposlechl rozhodnutí soudu a v roce 2006 byl odsouzen k trestu vyhoštění do 5. 4. 2014. Následně odcestoval do domovského státu, zde se oženil a přijal jméno manželky. Poté podal žádost na ZÚ ve Lvově o vízum k pobytu v ČR, který mu bylo povoleno. Z Ukrajiny přicestoval do ČR s cestovním dokladem na novou identitu dne 30. 11. 2006, přestože věděl, že má platné soudní vyhoštění. Zde zažádal o dlouhodobý pobyt.
     Další dva ukrajinští stání příslušníci byli zjištěni na území hlavního města. Jeden se pohyboval bez cestovního dokladu a víza od roku 2004, ztrátu cestovního dokladu nenahlásil. Další osobě byl povolen poslední legální pobyt v roce 2007 za účelem zaměstnání, od roku 2007 zde pobýval rovněž bez víza. 
V Praze byl také zadržen slovenský státní příslušník, u kterého bylo zjištěno, že se nachází v evidenci nežádoucích osob od 14. 08. 1997 natrvalo. Následnou lustrací bylo prověřeno, že cizinci byl dne 11. 9. 1996 vydán Rozsudek jménem republiky, ve kterém se odsuzuje k trestu odnětí svobody v trvání jednoho roku a následným správním vyhoštěním z území České republiky. Cizinec podal odvolání na Krajský soud v Brně. Ten rozhodl o zrušení rozsudku a odsoudil cizince k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání osmnácti měsíců. Vyhoštění bylo realizováno dne 12. 08. 1997, přes hraniční přechod Lanžhot.
  
Případy cizinců, kteří byli se při kontrole prokazovali padělanými doklady nebo doklady na podobu a předkládali padělané listiny:
 
V Ústeckém kraji se čínský státní příslušník dostavil s tlumočníkem po propuštění  z výkonu trestu a uvedl, že celou dobu svého pobytu zde pobýval na totožnost jiné osoby. Sdělil rovněž svou pravou totožnost. Lustrací bylo zjištěno, že na falešnou identitu měl uděleno i soudní vyhoštění.
      Doklady jiné osoby se v uvedeném kraji prokazoval také státní příslušník Vietnamu. V době odpykávání trestu ve vazbě, mu propadla platnost dokladů (pas i výjezdní příkaz)  a   byl mu ukončen dlouhodobý pobyt. Prokazoval se doklady jiné osoby, které údajně našel.
V Plzeňském kraji se státní příslušník Tunisu prokazoval padělkem Průkazu o pobytu rodinného příslušníka občana EU.
V Zlínském kraji byl zjištěn u státního příslušníka Ukrajiny padělaný cestovní doklad Slovenska.  
Na Karlovarskubyly při exekuci bytu německých státních příslušníků nalezeny padělky 8 ks OP Slovenské republiky, 4 ks platebních karet Maestro a 2 ks platebních karet VISA.
 
tabulka kraj 26.bmp
           
 

vytisknout  e-mailem