Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Na letišti Václava Havla v Praze proběhlo metodické cvičení

Pokus o únos letadla 

Pondělí dopoledne, 28. listopadu 2022, zdálo se být na Terminálu 3 Letiště Václava Havla jako každý jiný pracovní den. Skupinka fotbalových fanoušků se chystá letadlem na fotbalový zápas do Anglie. Vše probíhá relativně klidně, ovšem jen do doby, než se tato skupinka „chuligánů“ dozví, že je trasa letu, kvůli nepříznivému počasí, změněna. Při projíždění letadla  po runwayi začínají verbální útoky agresivních cestujících eskalovat a vyústí až v napadení hostesky a následné zranění kapitána letadla, který se snažil celou situaci uklidnit. Cestující se pod pohrůžkou násilí domáhají změny trasy letu. Tou dobou je již letadlo z bezpečnostních důvodů zastaveno. Následně kapitán vyhlásí na Ředitelství letištního provozu únos letadla za letu. V rychlém sledu se informace o únosu dostane na stálou službu inspektorátu cizinecké policie. Během několika minut se okolí Terminálu 3 stává součástí události, která je  jak vystřižená z těch nejlepších hollywoodských akčních filmů.

I tak by se dala ve zkratce popsat modelová situace, jejímž účelem bylo prověřit postupy a koordinaci útvarů Inspektorátu cizinecké policie Praha – Ruzyně s ostatními složkami letiště v případě mimořádné události „Únos letadla za letu“ za situace, kdy zákrok, vzhledem k vývoji  na palubě letadla, nesnese odkladu. Úkolem bezpečnostních složek je v takové situaci  zejména ověření úplnosti a správnosti nastavených směrnic, metodických postupů a reálných činností, které vedou k úspěšnému vyřešení problému.

Metodické cvičení, kterého se zúčastnili policisté inspektorátu cizinecké police, letecká společnost a ostatní složky letiště, splnilo svůj účel. Prověřilo se správné vytěžení bezpečnostních systémů, reakční časy a rozhodovací procesy, systém komunikačních toků a vyrozumívání mezi dozorčí službou inspektorátu cizinecké policie, oddělením ochrany letiště, oddělením mobilního zásahu, oddělením pyrotechnických činností, oddělením speciálních kynologických činností, stálé služby ICP v součinnosti s oddělením  doprovodu letadel, Řízením letového provozu ČR, a.s. a složkami provozovatele letiště.

Poděkování patří všem zúčastněným policistům, figurantům, Řízení letového provozu ČR, a.s. zúčastněným složkám Letiště Praha, a.s. a samozřejmě i letecké společnosti, která pro účely cvičení poskytla své letadlo i s posádkou.“ Zhodnoti cvičení vedoucí Inspektorátu cizinecké police Praha – Ruzyně, plk. Ing. Vladimír Olič.


kpt. Josef Urban
Ředitelství služby cizinecké policie
14. ledna 2023

vytisknout  e-mailem