Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Cizinci v nelegálním postavení

Celkem 70 cizích státních příslušníků, kteří se neoprávněně zdržovali na území České republiky řešili v minulém týdnu policisté cizinecké policie. 

Situace na mezinárodních letištích
 
     V rámci kontrol na mezinárodním letišti Praha - Ruzyně v týdnu od 28. 2. do 6. 3. 2011 bylo zjištěno 11 cizích státních příslušníků, kteří se neoprávněně zdržovali na území České republiky. Stálese jedná  o případy, kdy cizinci pobývají na území republiky po uplynutí doby pobytu na základě víza.  
 
     Z hlediska národnostního složení byli zjištěni tři státní příslušníci Ruska, kteří pobývali na území schengenského prostoru neoprávněně, v dalších případech se jednalo o dva státní příslušníky Kuvajtu a po jedné osobě Arménie, Iráku, Libanonu, Tádžikistánu, Vietnamu,   Srbska a Černé Hory (osoba prokazující se údaji v národním cestovním pase Jugoslávie, měla v dokladu vylepen pobytový štítek vydaný Norskem, na území smluvních států se ale cizinec zdržoval bez platného cestovního dokladu).
 
   Nelegální migrace u krajských ředitelství policie
  
     V uvedeném období bylo zjištěno 59 cizinců, kteří se nacházeli v nelegálním postavení na území České republiky po překročení doby platnosti povoleného pobytu. Nejvíce bylo opět zjištěno státních příslušníků Ukrajiny (23), Slovenské republiky (většinou zařazeni v evidenci nežádoucích osob), Vietnamu (4), Běloruska (4), ostatní národnosti po jednotlivcích.
 
tabulka kraj 3.bmp
Policisté cizinecké policie například řešili:
 
     Státní příslušník Číny překročil státní hranici ČR nelegálně v roce 2007, od té doby zde pobýval neoprávněně.
 
     Státní příslušnice Ukrajiny přicestovala dne 01. 06. 2003 a na území ČR, kde mohla pobývat do 14. 06. 2003, uvedenou dobu povoleného pobytu nerespektovala a dne 15. 01. 2004 jí bylo uloženo správní vyhoštění. Poté podala žádost o udělení azylu, která byla ukončena dne 14. 07. 2005 rozhodnutím Nejvyššího Správního soudu o odmítnutí kasační stížnosti z důvodu nesplnění podmínek řízení. Cizince bylo vydáno Rozhodnutí o správním vyhoštění, které nerespektovala a od té doby se zdržovala na území ČR neoprávněně bez platného dokladu a bez platného povolení k zaměstnání, které na území státu vykonávala.
 
     Další státní příslušník Ukrajiny kontrolovaný ve vozidle, nepředložil ke kontrole žádný cestovní doklad. Dle dostupných lustrací bylo zjištěno, že cizinec pobýval v České republice na platné vízum a platný cestovní doklad od 09. 10. 1998 do 16. 01. 1999, kdy mu byl pobyt úředně odhlášen. Na Oddělení cizinecké policie Prachatice bylo cizinci uděleno správní vyhoštění na základě toho byl zařazen do evidence nežádoucích osob. V roce 2003, kdy byl cizinec zajištěn opětovně pro nelegální pobyt, mu bylo vydáno správní vyhoštění na Oddělení pátrání a kontroly pobytu Praha, z toho vyplývá, že cizinec zde pobývá od 06.07.2003 do 02.03.2011, kdy byl opět zajištěn, neoprávněně. 
 
     Státní příslušník Palestiny se v Praze při kontrole prokázal padělaným občanským průkazem Slovenska, dalším šetřením osoby bylo zjištěno, že mu již v roce 2003 bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění z území ČR.
 
     V Liberci byly zahájeny úkony trest. řízení ve věci "Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky", kdy bylo zjištěno, že osoba české národnosti uzavřela účelový sňatek za úplatu 40.000,- Kč se státní příslušnicí Nigérie.
 
     V uvedeném týdnu byly zjištěny v Jihomoravském kraji dva padělané cestovní doklady Ghany, Konga a řidičský průkaz Jugoslávie.
 
     V Praze se prokazoval cestovním dokladem Rumunska občan Vietnamu a cestovním dokladem Bulharska taktéž občan Vietnamu.  
 
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem