Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sluchově postižené osoby

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požádala o následující informace (otázky očíslovány z technických důvodů povinným subjektem):

1. Kolik je v současnosti osob se sluchovým postižením ve výkonu trestu odnětí svobody?

2. Jak je to s věkem sluchově postižených osob? Nejstarší, nejmladší, průměrný věk vězňů?

3. Jak je to s recidivou sluchově postižených osob?

4. Jaký je charakter trestné činnosti spáchané sluchově postiženými? (např. co se týče rozložení mezi násilnou trestnou činností, majetkovou trestnou činností atd.)

5. Jaké další konkrétní statistiky Policejní orgán eviduje ve vztahu ke sluchově postiženým osobám?

6. Jakým způsobem je upraveno zacházení s těmito osobami? Jaké speciální přístupy se uplatňují? Jakým způsobem se policisté cvičí na komunikaci se sluchově postiženými?“

  

Policie České republiky posoudila žádost a body 1. – 3. byly povinným subjektem odloženy podle § 14 odst. 5 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb. z důvodu nedostatku věcné působnosti. K ostatním bodům žádosti povinný subjekt žadatelce sdělil:

4. Jaký je charakter trestné činnosti spáchané sluchově postiženými? (např. co se týče rozložení mezi násilnou trestnou činností, majetkovou trestnou činností atd.)

Policie České republiky neprovozuje žádný informační systém, ze kterého by bylo možné strojovým způsobem získat požadované údaje.  Žádné statistiky týkající se trestné činnosti spáchané sluchově postiženými nemá vytvořeny. Informační systém Statistika kriminality provozovaný Policií České republiky kriminality tedy neobsahuje údaje, ze kterých by bylo možné získat Vámi požadované informace. Z tohoto důvodu byly požadované údaje povinný subjektem vyhodnoceny jako požadavek na vytvoření nové informace ve smyslu § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb.

5. Jaké další konkrétní statistiky Policejní orgán eviduje ve vztahu ke sluchově postiženým osobám?

Policie ČR nevede žádné statistiky v oblasti trestněprávní ke sluchově postiženým osobám.

6. Jakým způsobem je upraveno zacházení s těmito osobami? Jaké speciální přístupy se uplatňují? Jakým způsobem se policisté cvičí na komunikaci se sluchově postiženými?

Vzdělávání policistů v komunikaci se sluchově postiženými osobami se realizuje ve 2 rovinách.

V rovině základní odborné přípravy pro policisty, kteří nově vstupují do řad policejního sboru, je ve vzdělávacích programech problematika zdravotně postižených osob, tedy včetně osob sluchově postižených, obsažena v předmětech zabývajících se policejní psychologií, etikou a komunikací. Výuka se zaměřuje se na prosazování rovných práv s důrazem na zachovávání stejných práv a povinností a respektování lidské důstojnosti bez ohledu na jakékoliv zdravotní postižení.

V rovině vzdělávání, které následuje po základní odborné přípravě, je s přihlédnutím k druhu a charakteru služby problematika zařazena např. do výuky věnované postupům pro zacházení s lidmi se zvláštními potřebami a zdravotními specifiky, nebo výslechu osoby mladší 18 let a zvlášť zranitelné oběti, kdy je téma zohledňováno především při přípravě a provedení výslechu se zdravotně postiženými osobami. Konkrétněji jde o průřezové zařazení v rámci specifických tematických celků (např. vybraných kapitoly z vývojové psychologie a speciální pedagogiky, trestního práva, trestního práva procesního či kriminalistické taktiky, kdy je věnován prostor též modelovým situacím a jejich rozborům).

Dále bylo žadatelce k tomuto bodu žádosti sděleno, že od roku 2006 je Policie ČR u osob se sluchovým postižením schopna přijímat tísňovou komunikaci formou SMS zpráv v rámci Projektu tísňové linky pro neslyšící. Bližší informace  naleznete na: https://www.policie.cz/clanek/projekt-tisnove-linky-pro-neslysici-sms-603-111-158-926967.aspx

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 12. 4. 2023

vytisknout  e-mailem