Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Slovák podezřelý z loupeže předán do ČR

Pětatřicetiletý občan Slovenské republiky, který je podezřelý ze spáchání trestného činu loupeže, byl dnes v dopoledních hodinách předán Policii ČR na česko-slovenském předávacím místě v Hodoníně.  

Slovenský občan je důvodně podezřelý, že v polovině listopadu loňského roku provedl loupež v pobočce peněžního ústavu na Praze 5, ze kterého si pod pohrůžkou zbraně odnesl pokladní hotovost. Kriminalistům z Obvodního ředitelství Praha II se díky relaci slovenské televizní stanice Markíza podařilo velice rychle ustanovit totožnost pachatele. V lednu se pak příslušný státní zástupce obrátil na českou centrálu SIRENE Úřadu služby kriminální policie Policejního prezidia ČR, která zajišťuje pátrání v schengenském prostoru. Situaci totiž komplikovala česká legislativa, která neumožňuje okamžité vydání evropského zatýkacího rozkazu v případě, pokud hledaná osoba není v postavení obiněného. Policisté české centrály SIRENE však dokázali najít řešení této situace. Obrátili se na své kolegy ze SIRENE Slovensko a na konci ledna zorganizovali společnou akci. Při její realizaci pak v rámci jediného dne došlo  k vypátrání hledaného, realizaci právní pomoci (předání usnesení o zahájení trestního stíhání), vydání evropského zatýkacího rozkazu a samotnému zatčení. Na podezřelého Slováka byla uvalena vazba, ve které čekal na předání do České republiky.

Důležitou roli zde hrála i nadstandardní součinnost slovenských policistů ze Skalice i všech dotčených justičních orgánů. Samotné předání podezřelého muže, kterému v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let, realizovali ve spolupráci se SIRENE policisté z jihomoravského a pražského krajského ředitelství. Od začátku letošního roku česká SIRENE provedla 63 zásahů na hledané osoby (celkem od 1. ledna 2011 proběhlo přes 900 zásahů, mimo jiné i v souvislosti s pátráním po pohřešovaných dětech a odcizených motorových vozidlech).

Jak vyplývá z informací Národní centrály SIRENE řešila česká SIRENE v roce 2010 více než 600 obdobných zásahů proti hledaným osobám, ať v České republice pro jiné státy, či  v cizině pro ČR. Česká republika se do Schengenského informačního systému (SIS) zapojila v roce 2007. Pro srovnání, před rokem 2007 bylo ročně řešeno pouze několik desítek takových zásahů. Hlavní roli v nárůstu úspěšnosti mezinárodního pátrání hraje rychlost a dostupnost informací pro všechny policisty v celém schengenském prostoru, čehož je dosaženo díky existenci SIS a efektivní spolupráci centrál SIRENE. Centrály SIRENE však nepátrají jen po hledaných osobách, které jsou podezřelé či odsouzené pro spáchání trestného činu. Řeší veškerá pátrání, od ztracených dětí po odcizené kamiony. Jen v roce 2010 realizovala česká centrála SIRENE více než osm  tisíc takových zásahů.

  
kpt. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
16. 2. 2011
 
Odkazy do noveho okna

Sirene1 - předání

Sirene1 - předání  

Detailní náhled

Sirene2 - předání

Sirene2 - předání 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem